Om mig

nina cyklar från riksdagen

Bloggen innehåller mina åsikter i en rad frågor. Jag är från och med valet 2022 före detta riksdagsledamot.

Varför blev det politik?
Jag blev värvad till politiken för att jag hade idéer och starka värderingar. Jag ville gärna bidra. Jag hade  inte varit aktiv i ungdomsförbund. Jag jobbade civilt.

Att öka människors frihet är centralt för mig. Men jag vill också bidra till ett samhälle som utvecklas hållbart. Det arv denna generation lämnar efter sig ska vara bättre än det vi ärvde. Jag tror på att frihet och socialt ansvar går att förena. Jämställdhet är centralt. Mänskliga rättigheter är grunden för ett samhälle som präglas av frihet. Kampen mot extremism handlar om människors frihet. Vågen av högerpopulism som växer i EU måste möta starkt motstånd.

Medborgarnas frihet minskar i rask takt om ett auktoritärt ledarskap får ökad makt. För mig är en levande demokrati med kulturell frihet och mångfald centralt. Samhället behöver ge utrymme för idéer, vetenskap samt skapande och vi måste själva få ta ställning, reflektera och göra de val som är viktiga för oss. I liberala demokratier finns fria medier. Rättsstaten värnas. Identiteten bestäms av individen själv. Kampen för kvinnors frihet är central.

Varje folkvald bär ett ansvar.

Vallöften är viktiga att hålla.

Cykling engagerar 
Jag har cyklat mycket både hemma i Sverige samt utomlands när jag fått chansen. Har arbetspendlat till riksdagen främst med cykel. Har cyklat motionslopp för att det är roligt.  Jag har lagt många förslag i riksdagen om cykling. Cykeltävlingar som Tour de France och Giro d’Italia är intressant att följa! Tour de France brukar vara sommarens TV-höjdpunkt. Men jag följer även OS, EM och VM. Jag ser gärna idrottstävlingar på TV. Jag försöker bidra i kampen mot doping.  Jag har varit aktiv i klubbstyrelsen för anrika Sundbybergs IK.

Uppdrag
Jag har verkat i riksdagen 2002-2006, 2010-2014, 2016-2018 och from november 2019 till 2022. Jag verkade under våren mycket aktivt i Konstitutionsutskottet. Innan detta som gruppledare i Miljö-och jordbruksutskottet.  Mitt specialintresse har även varit livsmedel, mat, produktion, djurhållning och hur mat kan vara del av hållbarheten. Innan riksdagen har jag arbetat  i olika företag. Därutöver har jag verkat som kommunalråd/gruppledare och varit verksam i flera bolags- och fondstyrelser samt regionala uppdrag i Stockholms län. Mitt specialområde har under många år även varit bostadsfrågor. Idag arbetar jag även som styrelseordförande i ett kommunalt bolag. Jag har tyckt att det lokala engagemanget i min hemkommun har varit viktig.

Mina politiska uppdrag och kontaktuppgifter finns på riksdagens hemsida.

Bakgrund
Jag är filosofie magister och har i huvudsak arbetat i privat sektor med produkt- och affärsutveckling fram till jag kom in i riksdagen.  Jag är född i Finland men bott i princip hela livet i Sverige ( utom en kortare tid i USA)  och är därmed flerspråkig. Min familj består av make, barn, barnbarn och en stor släkt.

Min fritid
Cykling förstås! Men jag gillar även att vistas vid havet, i skog och mark och odlar grönsaker. Bastubad är ett stort nöje. Jag är mycket intresserad av mat och anser att det är viktigt att veta vad maten innehåller. Det är centralt för långsiktig hållbarhet hur mat produceras. Jag samlar recept och gillar att både laga mat och utveckla nya recept.

Jag finns på Facebook och Twitter.

En kommentar på “Om mig

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: