Om mig

Bloggen innehåller mina åsikter i en rad frågor. Jag är riksdagsledamot för Liberalerna.

Varför politik?
Jag vill bidra. Jag blev värvad till politik för att jag hade idéer. Att öka människors frihet är centralt. Men jag vill se ett samhälle som utvecklas hållbart. Det arv denna generation lämnar efter sig ska vara bättre än det vi ärvde. Jag tror på att frihet och socialt ansvar går att förena. Jämställdhet är centralt. Mänskliga rättigheter är grunden för ett samhälle som präglas av frihet. Kampen mot extremism handlar om människors frihet.

Medborgarnas frihet minskar i rask takt om ett auktoritärt ledarskap får ökad makt. För liberaler är en levande demokrati med kulturell frihet och mångfald centralt. Samhället behöver ge utrymme för idéer, vetenskap samt skapande och vi måste själva få ta ställning, reflektera och göra de val som är viktiga för oss. I liberala demokratier finns fria medier. Rättsstaten värnas. Identiteten bestäms av individen själv. Kampen för kvinnors frihet är central.

Grön liberal och feminist
Jag cyklar både hemma i Sverige samt utomlands om jag får chansen. Men gillar även att arbetspendla med cykel. Har cyklat motionslopp för att det är roligt.  Jag har lagt många förslag i riksdagen om cykling. Cykeltävlingar som Tour de France och Giro d’Italia är intressant att följa! Även om pandemin i år påverkar allt inklusive cykeltävlingar. Tour de France brukar vara sommarens TV-höjdpunkt. Men jag följer även OS, EM och VM. Jag ser gärna idrottstävlingar på TV. Jag försöker bidra i kampen mot doping då den förstör för idrottare och idrott. Jag har varit aktiv i klubbstyrelsen för anrika Sundbybergs IK.

Uppdrag
Jag har verkat i riksdagen 2002-2006, 2010-2014, 2016-2018 och from november 2019. Jag verkar nu i Miljö-och jordbruksutskottet och är miljöpolitisk talesperson. Innan riksdagen har jag arbetat  i olika företag. Därutöver har jag verkat som kommunalråd/gruppledare och varit verksam i flera bolags- och fondstyrelser samt regionala uppdrag i Stockholms län. Mitt specialområde har under många år även varit bostadsfrågor. Idag arbetar jag även som styrelseordförande i ett kommunalt bolag. Andra uppdrag är bl.a. ordförande i cykelrådet  lokalt. Jag tycker att det lokala engagemanget i min hemkommun är viktigt.

Mina politiska uppdrag och kontaktuppgifter finns på riksdagens hemsida.

Bakgrund
Jag är filosofie magister och har i huvudsak arbetat i privat sektor med produkt- och affärsutveckling fram till jag kom in i riksdagen.  Jag är född i Finland men bott i princip hela livet i Sverige ( utom en kortare tid i USA)  och är därmed flerspråkig. Min familj består av make, barn, barnbarn och en stor släkt.

Min fritid
Cykling förstås! Men jag gillar även att vistas vid havet, i skog och mark och odlar grönsaker. Bastubad är ett stort nöje. Jag är mycket intresserad av mat och anser att det är viktigt att veta vad maten innehåller.

Jag finns på Facebook och Twitter.

En kommentar på “Om mig

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: