Förtroendet för partier, riksdagsledamöter och demokratiska processer bygger på väljarnas förtroende. Vallöften spelar roll. Jag var mycket aktiv i valrörelsen gällande värderingsfrågorna. Skrev artiklar, debatterade, argumenterade i valstugor och knackade dörrar för att diskutera med väljarna. Utifrån partiets vallöfte. Vallöftet är en ”samvetsfråga” för mig som politiker. Det är grunden för mitt politiska engagemang.
” – Kan ni i Liberalerna hålla vallöftet?” var en återkommande fråga jag fick från väljarna.
Under hösten 2018 påminde jag om de vallöften som ställts ut genom mina debattinlägg.
När regeringskrisen slog till genom att V,SD,M,KD gjorde gemensam sak i juni 2021 röstade liberalerna gult i juni.
Jag röstade gult även 7 juli. Vallöften ska hållas. Min röstförklaring hamnade även i Dagens Nyheter.
Jag har varit transparent och öppen gentemot min grupp genom hela processen. Så även denna gång.
Därför röstade jag rött 24 november
Inför statsministeromröstningen den 24 november 2021 var läget mycket oklart. Jag hade farhågor om att en S/MP regering riskerade att inte vara hållbar. Min egen erfarenhet från förhandlingar gjorde att jag inte visste vad en röst innebar. Vilken roll skulle V ges? Hur skulle C hantera detta? Vilken budget skulle gå igenom? Skulle läget påverka regeringen? Jag har motiverat min röst i riksdagsgruppen med att den rådande osäkerheten och risken för en icke hållbar situation gjorde att jag röstade rött.
Jag var förhandlare inom Januariavtalet. (Liberalerna lämnade Januariavtalet i somras.) så jag förstod att det kan finnas utmaningar. Det blev tydligt vilka hjärtefrågor olika partier värnade i dessa förhandlingar. Skogen, strandskydd, klimat, miljö och mycket annat. Många förhandlingstimmar per vecka. Om sakfrågor och budget. Tuffa förhandlingar men också stora politiska framgångar genom detta samarbete.
Därför röstar jag gult 29 november
Jag motiverar en gul röst av flera skäl.
Att rösta ”avstår” ( gult): att avstå innebär inte ett ställningstagande till regeringens politik. Budgetomröstningen har tydliggjort att liberalerna står i opposition och har en egen budget. Omröstningen handlar om att bedöma om man kan tolerera talmannens förslag. Jag ser inga andra realistiska alternativ i detta svåra parlamentariska läge. Alternativen är prövade många gånger. Talmannen har gjort en bedömning. Om inga alternativ finns återstår extraval.
Vallöften ska hållas: Vallöften bör hållas. Lärdomen från valrörelsen inför 2018 års val bör vara att även kandidater är varsamma med vilka löften man ställer ut. Valarbetare och kandidater gör sitt yttersta för att övertyga väljare om att rösta på ett parti så måste detta förtroende vårdas. Det är i grunden en demokratifråga. När partier lovar en sak och gör något annat under pågående mandatperiod är det uppenbart att förtroende kan . Men det är också en fråga för kandidater. Vi har personvalssystem i Sverige. Vad är syftet med personval om kandidater inte har några specifika hjärtefrågor som de vill driva?
Konstitutionella skäl: I ett svårt parlamentariskt läge kan praxis från tidigare omröstningssituationer vara ett stort stöd. Man kan luta sig mot praxis från tidigare statsministeromröstningar. Tidigare omröstningar ,samt hur partier motiverat sina knapptryckningar, finns bland annat beskrivna i en utredning kopplad till grundlagsutredningen ”Misstroendeförklaring och regeringsbildning 1994-2006” (SOU 2007:41)
Riksdagen har beskrivit processen vad gäller sonderingsuppdrag och statsministeromröstningar efter valet år 2018. Det har varit en parlamentarisk situation med många utmaningar. Jag hyser stor respekt för talmannens arbete.
Forna alliansen röstade gult 2014 : De forna Allianspartierna röstade efter valet 2014 gult till Stefan Löfvén (s). Alliansen gick i opposition och lade en egen budget. Anna Kindberg Batra (m) talade för hela alliansen.
2014/15:5
Torsdagen den 2 oktober
Kl. 14.00–14.31
Anf. 2 ANNA KINBERG BATRA (M)
”….. En omröstning av detta slag är en fråga om att garantera parlamentarismen, och vi kommer att följa vår princip att släppa fram den som spelreglerna pekar ut som regeringsbildare. Vi röstar i enlighet med detta nej endast då vi anser att vi kan peka på ett annat bättre alternativ än det av
talmannen föreslagna. Enligt praxis lägger vi ned våra röster då förslaget framstår som en naturlig följd av valresultatet. Därför kommer vi i dagens omröstning att avstå.
Till sist vill vi understryka att en nedlagd röst inte innebär ett stöd för regeringen. Nu inleds ett nytt riksmöte och en ny mandatperiod, och allianspartierna går härmed i opposition. ”
I detta anförande instämde Anders W Jonsson (C), Johan Pehrson (FP)
och Emma Henriksson (KD).
Extraval: Om kammaren 4 gånger förkastar talmannens bedömning, och inte tolererar talmannens förslag, kommer extraval enligt lag bli utfallet. Ett extra val ska hållas inom tre månader.
Jag menar att extra val vore olyckligt då ordinarie val är i september 2022. Pandemiläget kan dessutom snabbt försämras och försätta Sverige i ett svårt läge.
Slutligen: Att rösta utifrån en ”samvetsfråga” har förekommit bland riksdagsledamöter i riksdagens arbete under alla tider. Det är dock viktigt att notera att riksdagsledamöter alltid strävar efter att rösta enigt med sin grupp. Enighet är ledstjärnan. Men när ledamöter har haft ett uttalat engagemang och ”samvetsfrågor” har frihet också respekterats.
Självfallet ger friheten konsekvenser. Man lämnar sitt utskott och en ledande roll där om ledningens förtroende har påverkats. Man kan som ledamot hamna långt ner på riksdagslistan nästa val. Men man kan också själv göra bedömningen att man inte kommer söka nytt mandat hos väljarna utifrån nya vägval i partipolitiken.
Jag har valt att ta konsekvenserna av att hedra vallöften och principer. Jag kandiderar därmed inte alls i nästa val. Trots stort stöd bland medlemmar i regionen. Jag har lämnat interna uppdrag för att ge styrelser möjlighet att forma valrörelsen utifrån det nya vägvalet. Jag har lämnat talespersonuppdraget och ett utskott där många hjärtefrågor hanteras. Med mera.
Men som riksdagsledamot kommer jag hedra det förtroende väljarna har givit och jag kommer arbeta för att liberalismen ska få största möjliga genomslag i riksdagen fram till nästa val. sedan kommer jag självfallet stödja liberala kandidater i valet 2022.
Jag respekterar det du skrivit som motivering till ditt beslut men jag delar inte din uppfattning. I mitt hjärta finns en respekt för dig då jag totalt delar din uppfattning då det frågan om landets vargar
Jag har sagt det förr och gör det gärna igen: Din rakryggade hållning gör dig till ett föredöme för kommande politiker. Bland de nuvarande är det lite svårt att hitta några att heja på.
All heder och respekt till dig Nina!
Hedervärt och strongt av dig.
Tänk om fler ledamöter kunde hålla sina löften ,åtminstone några veckor!
Ulfs och Ebbas tidigare försäkringar mot SD höll inte länge.
Tack till dig, Jan Björklund och Annie för att ni står på er!
Besviken fd Folkpartist.
Du är en modig liberal med civilcurage. Hedervärt och ärligt!