Vilka ska man förhandla med – eller inte förhandla med? Det är en aktuell debatt i Liberalerna.
”Inga förhandlingar med SD”. ”Förhandlingar med alla partier i riksdagen”. ”Förhandlingar i Finansutskottet”. ”Alla partier ska prata med alla, även i budgetfrågor”. ”Budgetsamtal med SD”.
Debatten innehåller många perspektiv.
Jag menar att om en budgetprocess blir skakig är detta mycket vanskligt. De är vanskligt med tanke på finanspolitikens betydelse. Det finns stora utmaningar att hantera även efter pandemin.
En tydlig och strikt budgetprocess har stor betydelse. För allmänhetens tillit till processer – samt för omvärldens förtroende. I det långa loppet gynnas ingen av ”hela havet stormar” när det gäller budgetbeslut. Vi har sett historiska exempel på detta i riksdagen som kritiserats av både externa bedömare och partier. ”Politisk risk” är en viktig faktor i bedömningen av risker.
Förmågan att hantera lågkonjunkturer, kriser och påfrestningar är beroende av att det finns en redig budgetprocess. Tilliten till beslutsprocesser är viktigt.
Riksdagen har en beskrivning av hur budgetprocessen är tänkt att fungera och beskriver den på följande sätt på sin hemsida:
Riksdagen beslutar om alla utgiftsramar och skatteförändringar som ett paket. De partier i riksdagen som inte stöder regeringens förslag måste lägga fram sina motförslag på samma sätt.
Enligt rambeslutsmodellen räcker det alltså inte att partierna i opposition har majoritet kring en enskild fråga i budgeten för att kunna fälla ett förslag. De måste enas om ett helt paket av förslag. De olika paketen ställs sedan emot varandra när riksdagen beslutar.
När riksdagen beslutar om utgiftsramarna för respektive utgiftsområde bestämmer man också vilka skatter och avgifter som ska gälla. På så sätt vet riksdagen ungefär hur stora statens inkomster kommer att bli och kan också beräkna hur mycket staten behöver låna.
Skatteinkomsterna är svåra att bestämma exakt eftersom de beror på den ekonomiska utvecklingen som kan vara svår att förutse. För statens inkomster beslutar riksdagen därför bara om en beräkning.
Se gärna riksdagens film om budgetprocessen.
Kommentera