Ta reda på fakta om hur skattepengar används

Budgetdebatten i Sundbyberg väcker många frågor. Det ekonomiska resultatet för år 2018 ger anledning till oro. Hur har resultatet kunnat bli så mycket sämre? Det kräver mer analys. För mig är det självklart att budgeten ska vara i balans. Varje skattekrona ska dessutom arbeta effektivt.

Det är inte lätt för åhörare att sätta sig in i de olika förslagen. Men här kommer ett tips – man kan läsa om alla förslag i Sundbybergs diarium där alla förslag finns sparade.
https://www.sundbyberg.se/kommun-politik/arenden-och-handlingar.html
Att läsa förslag i kommunens diarium är möjligt i de flesta kommuner!

Ett ledord som jag burit med mig i det politiska arbetet är transparens. Det är en demokratifråga att medborgarna kan få tydlig information om hur skattepengar används i kommunen.

Nina-lundstrom-kommunfullmaktige-sundbyberg

Man måste dock som intresserad medborgare själv ta redan på fakta. Det är inte lätt att få en bild av hur partier prioriterar. Riksdagens arbete är mycket bättre på att genomlysa olika alternativ. Där kan man se alla partiernas budgetförslag i betänkanden i utskotten. Men fortfarande måste medborgarna veta var man ska leta. I kommuner genomförs inte en sådan analys av de olika budgetarna. Det är i sig synd. Transparensen skulle öka väsentligt.

Hur är det möjligt att politiker hävdar satsningar i sina förslag när siffrorna ser så olika ut? Jag vill belysa ett exempel på skillnader från budgetdiskussionerna i Sundbyberg. Mittenstyrets ramar för nämndernas verksamheter är högre. Moderaterna, Kristdemokraternas och Miljöpartiet – som lade ett eget gemensamt budgetförslag – har lagt förslag på ekonomiska ramar som är lägre.

Det är upp till medborgarna att göra sin analys av de siffror som faktiskt finns. Väljer man att sänka ramen, oavsett hur volymökningar ser ut, innebär detta någon form av besparingar. Barnen i skolan måste få undervisning. Äldre på särskilda boenden måste ha omsorg. Delar av den kommunala verksamheten är dessutom styrd av tvingande lagstiftning. Man kan inte välja bort den delen av verksamheten.

Jag anser att en högre ekonomisk ram i berörda nämnder i Sundbyberg ger större förutsättningar för att kunna bedriva verksamheten, påverka personaltätheten och löner och genomföra olika former av politiska satsningar inte minst inom skolans verksamhet.

Jag är glad över att Mittenstyret prioriterat och värnar barn och äldre.

 

Så här ser siffrorna ut i några budgetförslag:

Grundskole- och gymnasienämnden

Partier År 2019 Plan år 2020 Plan år 2021
Mittenstyret 667,6 710,6 746,5
Moderaterna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet 657,6 684,0 705,0


Äldreomsorgen

Partier År 2019 Plan år 2020 Plan år 2021
Mittenstyret 370,2 369,7 383,9
Moderaterna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet 363,7 354,9 361,8

 

Förskolan

Partier År 2019 Plan år 2020 Plan år 2021
Mittenstyret 386,8 410,1 430,9
Moderaterna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet 378,1 392,2 404,2

 

2 kommentarer på “Ta reda på fakta om hur skattepengar används

Add yours

  1. Bra Nina att du bidrar till den transparens som man, precis som du skriver, saknar en del av i många kommuner.

    I dina tabeller blir det ju tydligt hur skillnaderna mellan alternativen ser ut – i konkreta tal. Rensat från alla uttalanden som ”satsningar” som många gånger inte är någon egentlig höjning av ambitionerna.

  2. Hej Nina! En något lägre ram behöver nödvändigtvis inte innebära en sämre verksamhet. Om den lägre ramen innehåller effektiviseringar som inte drabbar brukarna så är den att föredra. Här i Motala finns flera verksamheter som blöder miljontals kronor p g a dåligt ledarskap. Allians Motala tar nu över styret i Motala fr o m årsskiftet och vi har redan identifierat flera verksamheter där vi snarast måste stoppa utflödet av förspillda miljoner som inte kommer medborgarna till del.
    PS. Tack för ditt besök i Motala DS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: