Kvinnor behövs där makt finns

Jag lämnade ett jobb i privat sektor för att bli beslutsfattare. Politik är inte ett karriärval för mig utan ett förtroendeuppdrag för att utveckla politiken så att individer ska få bästa tänkbara chanser till att leva sitt liv såsom de vill. Jag värnar individens frihet. Jag vill bidra till ett jämställt, och medmänskligt Sverige. Jag vill att kvinnor och män har lika lön för lika arbete.

Nina-Lundstrom-kvinnor-lika-rattigheter.jpg

Mitt mål är att kvinnojourer en dag ska kunna avskaffas. Det skulle innebära att våldet och hoten mot kvinnor i nära relationer upphört. Kvinnojourer finns ju för att kvinnor, och barn, hotas och utsätts för våld. Detta är ofattbart år 2018. Hot, våld och förtryck riktat mot kvinnor måste få ett stopp. Kvinnor ska vara fria att klä sig som de vill, älska vem de vill, bestämma över sin kropp och reproduktiva förmåga, bo där de vill, uppmuntras till yrken i alla branscher och ska ha lika goda möjligheter till inkomst och därmed pension.

Kerstin_Hesselgren-1925

Kerstin Hesselgren
var första kvinnliga riksdagsledamoten i Sveriges riksdag. Liberal. Hon valdes in 1921 för de Frisinnade (dagens Liberalerna) samma år som kvinnor fick börja rösta. Kerstin Hesselgren drev frågor som utbildning för kvinnor, kvinnors rätt till statliga tjänster – och med lika lön som män. Hon ville också tillåta sexualupplysning och preventivmedel och arbetade för att sänka straffen för aborter.

Läs mer om Kerstin här:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kerstin_Hesselgren


Karin Kock blev Sveriges första kvinnliga professor i nationalekonomi 1945. Hon blev Sveriges första kvinnliga statsråd (minister) i en regering 1947. Socialdemokraterna.

Karin Söder blev såväl Sveriges första kvinnliga utrikesminister 1976 och första kvinnliga partiordförande för ett riksdagsparti 1985. Centerpartiet.

Ingegerd Troedsson blev vald som första kvinnliga talmannen i riksdagen 1991. Moderaterna.

Den första kvinnliga statsministern har ännu inte blivit utsedd i Sverige.

Kvinnor behövs där makten finns. I politiken, i bolagens ledningar, i styrelserum och jag hoppas Sverige en dag får sin första kvinnliga statsminister.

Selma Lagerlöf i 50-årsåldernFoto: A. Blomberg, Stockholm.
Selma Lagerlöf i 50-årsåldern Foto: A. Blomberg, Stockholm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: