Rösträtten måste värnas

Dagens Nyheter har gjort faktakoll på mitt påstående om att Sverigedemokraterna vill inskränka rösträtten. Resultatet visade att det stämde.

I år firar den allmänna och lika rösträtten 100 år i Sverige. Det är 100 år sedan det principiella beslutet togs i riksdagen. Det var en stor seger att rösträtten blev allmän. Nu 100 år senare finns det ett politiskt parti i riksdagen som vill backa bandet och inskränka rösträtten. Rösträtten är inte längre given för alla som idag har möjlighet att rösta.

Sverigedemokraterna har under många år lagt förslag och skrivit reservationer som beskriver hur både rätten till medborgarskap ska inskränkas och rösträtten begränsas. De anser att den som inte är uteslutande svensk medborgare inte heller ska få rösta. De har drivit frågan om att dubbelt medborgarskap ska avskaffas. De anser att för att kunna bli medborgare, och få rösträtt, måste man enligt deras förslag vänta 10 år. Förslagen sammantaget gör att många som idag har rösträtt skulle förlora möjligheten att rösta. Andra skulle inte kunna få rösträtt på samma sätt som idag. Riksdagen röstade så sent som februari 2018 angående Sverigedemokraternas förslag om att inskränka rösträtten för vissa.

Det finns inga undantag i deras reservationer för nordiska medborgare såsom påståtts.

Rösträtten är grundbulten i en demokrati. Ett sätt att värna rösträtten, och demokratin, är att rösta på oss som står upp för den demokratiska rätten att rösta.

Länk till artikeln i Dagens Nyheter:
https://www.dn.se/nyheter/politik/sant-att-sd-rostat-for-att-avskaffa-icke-svenska-medborgares-rostratt/ 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: