Konsumentmakt – att välja och välja bort

Jag anser att konsumentmakt är en viktig del i att sprida makt till många. Att själv få avgöra vad jag vill konsumera. Men det handlar också om att kunna välja husläkare, vårdgivare, äldreboende, skola och mycket annat. Valet i sig ökar min makt. Istället för att myndigheter eller institutioner genom regler ska bestämma åt mig.

I Sverige har barn skyldighet att gå i grundskola och vårt utbildningssystem är gratis. Barnens föräldrar behöver inte betala för skolgången. Att kunna välja skola är en viktig del i att ha makt som medborgare. Med de regler som fanns tidigare avgjorde din bostadsadress var dina barn skulle gå i skola. Reglerna i kommunen eller staten bestämde din framtid. Att kunna välja skola – eller välja bort en skola – är viktigt. Men när det gäller skolans kvalitet måste alla skolor hålla god kvalitet. Så är det inte idag och detta måste ändras. Skolvalet ska inte behöva handla om att fly från en dålig skola. Skolvalet ska handla om att kunna välja en pedagogisk inriktning som passar barnet och att kunna gå i skola med elever från många olika bostadsområden.

Det är medborgarna som i egenskap av att välja bidrar till att korrigera utbudet genom att ställa krav. Genom att välja och välja bort. Det gäller offentlig service men också kommersiella produkter. Det gäller fria val där väljarna avgör vilka politiska partier och politiker som ska fatta beslut å deras vägnar.

Om miljövänliga alternativ är viktigt för medborgare måste företag anpassa sina produkter. Konsumenter kan på så sätt påverka och korrigera utbudet. Driva på så att utbudet av miljö- och klimatsmarta produkter ökar. Men det förutsätter att det finns valmöjlighet – och bra information om vad produkter består av – så att konsumenten kan välja och välja bort. Men ibland måste man också gripa in med regler för att skydda konsumenter. Jag tycker att man ska sätta ett pris, eller avgifter, på produkter som det inte är rimligt att förbjuda. Den som förorenar, bidrar till sämre luft och gör utsläpp måste betala. Samtidigt ska ett system med styrmedel premiera de aktörer som gör miljöinsatser. De ska slippa betala. Det kallas att styra med ekonomiska styrmedel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: