Din bakgrund ska inte avgöra din framtid

Varje individ är unik. En människas personlighet är så mycket mer än individens roller. Jag är exempelvis kvinna, mamma, fru, cyklist, bilist, sverigefinne, svensk, affärsutvecklare, norrbottning, stockholmare, EU medborgare, världsmedborgare, filosofie magister, liberal och riksdagsledamot.

Kvinnor och män ska ha lika rättigheter och möjligheter. Oavsett bakgrund ska alla individer ha rätt att forma sitt eget liv. Alla har rätt att älska vem de vill. Din bakgrund ska inte avgöra din framtid.

Vi har rätt att själva definiera vår egen identitet eller identiteter. Man behöver inte vara ”antingen eller”. Man kan vara ”både och”. Statens uppgift är att underlätta för oss individer att forma vår egen identitet. Varken staten eller politiker ska avgöra vad jag är som individ.

Humanism är också en del av friheten och innebär respekt för varje människas värdighet. Det innebär också en förmåga att sätta sig in i en lidande medmänniskas situation. Att kunna föreställa sig hur det skulle vara om hen var jag och jag var hen. Det är förstås fler än liberaler som präglas av humanitet. Men jag menar att liberaler har en viktig uppgift i att lyfta fram medmänniskors utsatthet och att vi gemensamt har ett ansvar för att minska utsatthet och utanförskap. Alla människor kan växa. Alla har rätt att få nya livschanser. Alla kan bidra utifrån förmåga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: