Vi är inte byggstenar åt staten

Frihet är för mig ett mycket viktigt ord. Jag anser att staten ska respektera individens frihet så länge individen inte inkräktar på andras lika rätt till frihet. Statens uppgift är att ge enskilda människor trygghet och frihet. Frihet handlar om ett öppet samhälle. Ordet frihet styr hur jag ser på politik och staten. Begreppet frihet påverkar min syn på makt.

Varje människa har rätt till sitt eget liv och att få forma sitt liv som man vill. En individ är inte till för staten. Vi är inte byggstenar åt staten. En människa har värdighet. Inte ett värde.

Därför tänker jag alltid på hur beslut påverkar individens rätt till sitt liv, friheten. Varje individ har förmåga att tänka själv och agera utifrån eget förnuft och samvete. Därför är liberalism ett alternativ till andra politiska synsätt som utgår från kollektiva synsätt där individen är ett redskap för staten, nationen, klassen eller andra grupper och där gruppen åläggs kollektiva egenskaper.

Jag anser inte att staten ska sätta mål om hur samhället ska bli ett ”lyckorike”. Jag tror inte på ”folkhem”. Det är individerna själva som avgör sina livsmål och vad lycka är för dem. Mål och vägar kan ju dessutom ändras beroende på vilka möjligheter som uppstår på vägen. Politiska beslut ska ge verktyg för individer att forma sitt eget liv. Därför är kunskap och bildning så viktigt. Därför är sociala skyddsnät viktigt, så att man vågar byta bana eller få stöttning på vägen.

Liberalism handlar om ständig förändring. Det finns ingen slutgiltig målbild för vad ett samhälle är. Individer har egna visioner, ambitioner och drömmar. Det staten kan göra är att garantera allas frihet. Ge verktyg så att individer kan forma sitt liv. Värna frihet genom att se till att individer slipper bli utsatta för andras inskränkningar eller kränkningar. Tolerans, öppenhet, ekonomisk och social trygghet, rättsväsende, utbildning och bildning ger verktyg för individer att forma sitt liv.

Politisk extremism handlar om att genom makten som vapen, en planritning över hur samhället ska vara och fanatism försöka förverkliga sitt idealsamhälle. Det leder till avsaknad av tolerans och respekt för individernas egna livsmål. Människor blir bara en bricka i spelet och ett verktyg för makten. Fanatiker har varken tolerans för andras åsikter eller respekt för individer. Därför är extremism i alla dess former motsatsen till liberalism. Extremism hotar individens frihet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: