Sverigedemokraternas nationalism inskränker kvinnors frihet

Idag skriver jag på SVT Opinion om hur nationalism påverkar kvinnors rättigheter.  Inskränkt aborträtt innebär inskränkning av kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp. Det behövs fler reformer som ökar kvinnors rättigheter och möjligheter. Inte politiska förslag som inskränker rättigheter. Sverigedemokraterna liksom nationalister i andra länder har samma agenda.  Nationalisternas politiska agenda handlar om att minska kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp och begränsa kvinnans frihet i övrigt.

Stereotypa könsroller bäddas in i formuleringar om ”naturliga gemenskaper” i form av familj och nationen. Sverigedemokraterna vill backa bandet. Att jämställdheten idag i Sverige är ett resultat av politiska beslut som driver utvecklingen framåt är för sverigedemokraterna ointressant för de vill backa utvecklingen.

Sverigedemokraternas konkreta förslag handlar om b.la. att inskränka aborträtten. Innan aborträtten infördes i Sverige 1975 åkte svenska kvinnor till Polen för att kunna genomföra abort. I år demonstrerade jag och Liberala kvinnor i Stockholm för polska kvinnors rätt till abort. Sverigedemokraternas nationalism inskränker kvinnors frihet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: