Skrivet av: ninalundstrom | juni 17, 2017

Därför Birgitta Ohlsson

Jag var vice ordförande i Civilutskottet i riksdagen och vice gruppledare i dåvarande Folkpartiets riksdagsgrupp ( Liberalerna) . Birgitta Ohlsson var minister. Under dessa år kunde jag följa hennes insatser på nya arenor. Ledarskapet, nätverken nationellt och internationellt, samarbetsförmågan, visioner och viljan och förmågan få saker och ting utförda. Men jag har också följt Birgitta Ohlssons arbete redan när hon kom in i riksdagen.

Vi kom in i riksdagen år 2002. Birgitta Ohlsson utmärkte sig med en gång som en av de mest aktiva, innovativa och visionära riksdagsledamöterna. Hon arbetade hårt inom ramen för riksdagens strukturer. Men skapade också nya arenor med många engagerade medborgare såsom exempelvis nätverket Felira.

Under åren 2002-2006 var Liberalerna (Folkpartiet) i opposition. Riksdagsgruppens möten präglades av debatt, politikutveckling och stora möjligheter för de enskilda riksdagsledamöterna att bidra. Att vara riksdagsledamot är ju ett av de finaste uppdrag som finns. Birgitta Ohlsson bidrog både till politikutveckling och till att skapa team. Jag var utöver rollen som bostadspolitisk talesperson även hennes ersättare i Utrikesutskottet. Birgitta Ohlsson är prestigelös – hon delar med sig av ansvaret. Jag fick ansvaret för Sydostasien och hållbarhetsfrågor globalt. Att arbeta med henne innebar hårt arbete men ack så spännande och innovativt! Lättsamt, högt i tak och roligt! Hon delegerar och visar tillit. Delar med sig av kunskap och uppmuntrar. Hennes arbetstakt är ofattbart hög.

Arbetet var, och är, målinriktat.

Ribban sattes, och sätts, högt.

Höga förväntningar sporrar – eller hur? 🙂

Under Birgitta Ohlssons år som EU-demokrati-konsumentminister var min roll en annan. Hon satt i regeringen. Jag i riksdagen med rollen som Alliansens första namn i Civilutskottet (vice ordförande) och därmed ansvarig för att hålla ihop det politiska alliansarbetet gentemot berörda departement. Nu kunde jag ta del av Birgitta Ohlssons arbete i hennes roll som minister.

Hon stärkte konsumenternas roll och rättigheter, höll linjetal om EU:s framtid, förhandlade EU:s långtidsbudget, blev uttagen som en av Young Global Leaders och deltog på World Economic Forum i Davos. Med mera. Hon kämpade för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet i EU och globalt. Kvinnors rättigheter alltid i fokus. Hennes linjetal om EU berör fortfarande. Men det fanns alltid möjlighet att få hennes öra när Civilutskottets arbete, eller riksdagsgruppens möten, så krävde. Tillgänglig – trots att resväskan var packad- och på väg till Bryssel.

Birgitta Ohlsson lyssnade. Diskuterade. Analyserade. Förankrade. Men när lösningen var framme- alltid beredd att också genomföra. Fokuserad. Målinriktad. Bestämd. Ofta med ett varmt uppmuntrande leende.

För Birgitta Ohlsson var det självklart att förankra frågor i riksdagen. En flitig besökare på EU nämndens möten. Hennes egen erfarenhet av att arbeta i riksdagens utskott gav insikt om vikten av att samverka med riksdagen. Visa riksdagen respekt som det folkvalda organet.

Hennes starka engagemang för EU och viktiga insatser resulterade i att Birgitta Ohlsson utnämndes till Officer av franska Hederslegionen (23 januari 2017). En otroligt fin utmärkelse. ( Bilden nedan visar när Birgitta Ohlsson fick medaljen på Frankrikes ambassad.)

Jag har många gånger reflekterat över vad det skulle innebära om Birgitta Ohlsson blev partiledare för Liberalerna:

-Om hennes kamp för att liberala värderingar ska genomsyra samhällsutvecklingen blev verklighet. ”Värderingar vinner val” , är Birgitta Ohlssons egna ord.

-Om hennes förmåga att hålla två saker i huvudet samtidigt – både frihet och socialt ansvar.

-Om hennes förmåga att vara allvarlig vid svåra händelser, men inte alarmistisk.

-Om hennes kamp för jämställhet mellan kvinnor och män för det handlar om mänskliga rättigheter.

-Om hennes kamp för rätten för människor att få älska vem man vill – det handlar om hbtq personers mänskliga rättigheter.

-Om hennes kamp för ett Sverige som ett öppet land där nya medborgare bidrar till tillväxten men där alla också bidrar efter egen förmåga.

-Om hennes fokus på tillväxt, frihandel och hållbarhet. Och demokrati. Att lämna en bättre värld till nästa generation märks i allt hon företar sig.

-Om hennes visioner om ett Sverige som sjuder av framtidsoptimism, öppenhet, kunskap, strävan, innovationer och höga förväntningar fick genomslag.

– Om hennes visioner för framtidens Liberalerna realiserades. Liberalerna behöver moderniseras och förnyas och medlemmarnas möjlighet att påverka måste ökas. Det behövs ett modernt liberalt parti med ökad delaktighet, öppenhet och transparens

Moderna ledare bejakar och uppmuntrar och ser konkurrens som en möjlighet att utvecklas.

Att leda genom att få folk med sig – det är Birgitta Ohlsson i ett nötskal.

Medlemmar kommer inte ges möjlighet att rösta i en nationell rådgivande omröstning gällande partiledarkandidaterna. Enligt valberedningen.

Det är dock landsmötesombuden som i slutändan bestämmer vem som ska leda Liberalerna i nästa val. Valet sker i november 2017.

Liberalerna- och Sverige- behöver mer av utveckling och framtidstro.

Därför röstar jag på Birgitta Ohlsson.

17 juni 2017

Nina Lundström

FOTO: Nina Lundström

Annonser

Responses

  1. Jättebra skrivit!
    Behövs inte säga mer!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: