Skrivet av: ninalundstrom | juni 14, 2017

Låt medlemmar rösta i partiledarfrågan i Liberalerna

Just nu pågår debatt om de två partiledarkandidaterna i Liberalerna. Liberalerna har två erfarna och välmeriterade kandidater till partiledaruppdraget, Jan Björklund och Birgitta Ohlsson. Malin Danielsson, kommunalråd i Huddinge och Daniel Forslund, landstingsråd i Stockholms läns landsting, sammanfattar mycket bra i en artikel varför Birgitta Ohlsson har ett starkt stöd. Jag delar uppfattningen.

Det högsta beslutande organet- Landsmötet ( kongressen) – samlas vartannat år. Val av partistyrelse och ledning sker på varje landsmöte. Valberedningen har därför uppmanat medlemmar och föreningar/länsförbund att inkomma med nomineringar. Därför har nomineringar blivit aktuella nu. I vissa fall har nomineringar också publicerats. Det är självklart att personer nominerade till partiledarposten får frågan om de står till förfogande. Både Jan Björklund och Birgitta Ohlsson kandiderar.

De som i formell mening väljer partiledare är de valda ombuden på landsmötet. Valberedningen lägger sitt förslag och finns det endast en kandidat så är utgången given. Men nu finns två kandidater.

Det har funnits flera kandidater till partiledarposten i Folkpartiet (nuvarande Liberalerna) även tidigare. Efter den borgerliga valförlusten 1994 valde Folkpartiets ledare Bengt Westerberg att avgå. Tre kandidater Bo Könberg, Ann Wibble samt Maria Leissner trädde fram som kandidater. Valberedningen föreslog Bo Könberg men Maria Leissner blev vald. Hon blev Folkpartiets första kvinnliga partiledare.

Förnyelse handlar inte bara om att förnya politiken. Jag menar att förnyelse även handlar om att förnya det politiska sättet att arbeta. Medlemmarna är viktiga och kampanjer pågår ständigt för att värva fler medlemmar men det finns det mer att göra för att öka deras inflytande. Idag är medlemmarnas inflytande begränsat. De kan förmedla sin syn till den lokala föreningen, valberedningen och eventuellt ombud till landsmötet , om medlemmar vet vilka ombuden är. Denna process gör det inte transparent och tydligt vilket stöd kandidaternas har.

Liberalerna är varma vänner av personval i de allmänna valen till kommuner, landsting och riksdag. Liberalerna har drivit på för att väljarna ska kunna i högre utsträckning påverka vilka som ska bli valda. I Liberalernas riksdagsgrupp finns riksdagsledamöter som kryssat sig in i riksdagen.

Vad vore mer angeläget nu än att öka medlemmarnas inflytande över vem som ska bli vald till partiets viktigaste post? Att förnya de interna demokratiska processerna borde vara del i förnyelsen.

Liberalerna har historiska rötter i kampen för yttrandefrihet och rösträtt. Partiets symbol – blåklinten- har sina rötter i rösträttskampen och är en ständig påminnelse om demokratin och dess spelregler. Symbolen förpliktigar.

Öka medlemmarnas möjlighet att påverka valet av partiledare.

Genomför en rådgivande nationell medlemsomröstning.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: