Skrivet av: ninalundstrom | september 3, 2015

Hyresmarknaden missgynnas av skattesystemet

Det behövs neutrala skattevillkor för hyresrätten. Detta har de tre parterna – SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen – påtalat många gånger.

Här är min bild av läget.

ROT avdrag ges till privatkonsumenter på ägarmarknaden. Men inte till hyresgäst. Idag förekommer det rätt ofta att en hyresgäst tar själv ansvar för att fräscha upp lägenheten. Det får man göra enligt lag om det är fackmannamässigt gjort. Men man måste återställa vid flytt om man väljer extrema färger och material. Den hyresgäst som målar om, och byter plastmatta mot parkett, får inte skatterabatten som bostadsrättsinnehavaren och villaägaren får. ROT avdraget gäller inte den privatkonsument som hyr dvs hyresgästen. Jag har lagt förslag om ROT avdrag för hyresgäster i riksdagen här och här. Förslagen har avstyrkts.

Moms är inte avdragsgill för bostäder. Men för kommersiella lokaler är momsen avdragsgill. (Att bygga lokaler påverkar dessutom även priserna på mark, material och underentreprenader.) Bostadsproduktionen konkurrerar på ojämna villkor. Att bygga lokaler är ofta enklare. En kvadratmeter bostad behöver fler våtutrymmen, hissar, brandåtgärder med mera. Planlösningar och andra åtgärder belastar också kalkylen. Lokalhyror kan vara betydligt högre än bostadshyror. Men påverkan på lokalhyresgästen är en annan. Lokalhyror är nämligen avdragsgilla för lokalkunden (lokalhyresgästen).

Momsfrågan är inte okomplicerad. Man ska vara medveten om att EU:s momsdirektiv ( artiklarna i mervärdesskattedirektivet 2006/112/EG ) behandlar skattesatser och idag medges inte vilka åtgärder som helst. Om Sverige skulle vilja ändra på momsregler för hyresbostäder måste detta ske i samklang med EU:s momsdirektiv.

En generell momsåtgärd skulle ge nya möjligheter. Istället för att styra byggandet till en viss typ av bostäder genom selektiva skatteåtgärder (tex små hyresrätter).

Jag har agerat kring skattefrågor som gäller hyresrätten. Så här skriver jag i en motion:

” Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en utredning om en låg moms på hyran som skulle skapa nya förutsättningar för att förvalta hyresbostäder. ”

Skatteutskottet avstyrkte förslaget.

Riktningen nu verkar gå mot kortsiktiga tillfälliga åtgärder som styr produktionen. Det leder in Sverige på en väg som skapar nya utmaningar. När politikerna ska bestämma i frågor som aktörerna – fastighetsägarna och hyresgästorganisationer- idag beslutar över och har kompetens att sköta kommer besluten riskera att bli kontraproduktiva. Politikerna gör bättre nytta i att bestämma ramverk. Aktörerna behöver ges ansvar- och ta ansvar- för hur marknaden utvecklas.

Genom en större skatteöversyn skulle aktörerna ges mer frihet. Hyresrätten skulle kunna ges ökade förutsättningar för långsiktig lönsamhet. Det är inte intäkterna som är problemet i nyproduktion. De nya presumtionshyrorna ligger på ” marknadsmässiga nivåer”. Problemet är vad det kostar att producera och förvalta.

Skattesystemet gör det onödigt dyrt att satsa på hyresbostäder. Regler och krångel, för vad som får byggas och hur, bidrar också negativt.

Förloraren är bostadshyresgästen. Konsumenten.

Fler hyresrätter, i alla storlekar, kvaliteter och prisklasser skulle minska trycket på den ägda marknaden.

Alla skulle vinna på detta. Oavsett hur man vill bo.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: