Skrivet av: ninalundstrom | augusti 24, 2015

Ja- eller nej- till marknadshyror?

Idag skriver jag i DN och Aftonbladet om varför jag inte tror på marknadshyror. Min replik grundas på Jan Björklunds debattartikel (och Folkpartiets arbetsgrupps förslag) om marknadshyror. Jag har reserverat mig i arbetsgruppen. Frågan om frihet och socialt ansvar är grundläggande. Även på bostadsmarknaden.
Det fanns även reservanter som ville genomdriva marknadshyror på sikt i hela beståndet. De ger sin syn här.
Folkpartiets uppfattning utifrån förra landsmötet är följande:

”Stabila och långsiktiga regler är viktiga både för hyresgäster och fastighetsägare. Vi vill behålla bruksvärdessystemet och säger nej till marknadshyror. Vi vill också göra det lättare att jämföra olika hyror.

Hyresgästernas trygghet är en mycket viktig fråga för oss. Både hyresgäster och fastighetsägare vinner på långsiktiga och stabila regler Folkpartiet vill därför behålla bruksvärdessystemet och hyresgästernas rätt att kollektivt förhandla om hyrorna.
Det är rimligt att en lägenhet i city har högre hyra än en utanför. Det skapar också en större mångfald i utbudet. Men förändringar på hyresmarknaden måste kombineras med socialt ansvar. Därför säger vi nej till marknadshyror som skulle göra att stor efterfrågan på bostäder kraftigt ökar hyrorna. Ingen ska tvingas lämna sin bostad för att skyddet mot oskäliga prisökningar tas bort.
Folkpartiet vill också att det ska finnas en öppen redovisning av nivåerna på hyrorna, som du som konsument kan ta del av. Precis som på andra marknader ska du lätt kunna jämföra priser.”

Texten håller än. Speciellt kopplingen till socialt ansvar.

” …Men förändringar på hyresmarknaden måste kombineras med socialt ansvar. Därför säger vi nej till marknadshyror som skulle göra att stor efterfrågan på bostäder kraftigt ökar hyrorna.”

Vad uttalar landsmöte i november?

Ja till marknadshyror – en hyresmarknad med frihet för de rika.

Eller

Nej till marknadshyror – en hyresmarknad med frihet och socialt ansvar.

Det återstår att se.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: