Skrivet av: ninalundstrom | augusti 19, 2015

Politiker är fega och okunniga?

Svensk bostadsmarknad har stora utmaningar. Det har åstadkommits mycket – men mer behöver göras.

Finns det anledning att kritisera politiker? Såsom i DN idag. De politiker som sitter i kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige och riksdagen är valda av folket.

DN artikeln menar att politiker inte ”vågar”. Det är en haltande analys. Det gäller att skilja på ”våga” och vilka beslut man kan få igenom. Det finns även frågor, såsom marknadshyror,som inte drivits igenom. Även om möjligheten har funnits i majoritet. Svekdebatten skulle bli omfattande om väljarna kände sig lurade. Kontroversiella förslag som väcker starka åsikter måste kommuniceras innan ett val. Att genomföra en impopulär reform skulle innebära att nästa regering, med motsatt uppfattning, skulle ändra lagstiftning. Röstningsläget i riksdagen är ett resultat av allmänna val. Om en regering inte har stöd i riksdagen för sina beslut så kommer regeringens förslag inte att gå igenom.

Långsiktiga stora bostadspolitiska frågor och reformer behöver därför ha en bred förankring. Om de ska gälla under en lång tid. Kortsiktiga beslut bygger in risk. Och inga aktörer, varken privatpersoner eller kommersiella, gillar risker som överrumplar. Bostäder handlar om stora investeringar och riskbedömning är centralt.

Ibland fälls dock frågor i riksdagen som väljarna inte har starka åsikter om. Exempelvis förslagen från regeringen om ändring i plan- och bygglagen som fälldes 24 juni 2014 av socialdemokraterna, miljöpartiet, vänsterpartiet och sverigedemokraterna i riksdagen:
Riksdagen sa nej till tre delar i regeringens proposition ”En enklare planprocess” . Förslagen syftade till att korta ner processen för planeringen så att byggandet kommer igång snabbare.

Att s,mp,v,sd fällde dessa förslag var obegripligt. Liksom att fälla förslag om lättare uthyrning av bostäder i andra hand. Det senare förslaget gick igenom så småningom.

Det behövs politiker som engagerar sig i bostadsfrågan. Utbildning, arbete och bostad är enligt min mening det som bygger samhällen och framtid. Att bygga hus är att bygga samhällen. Och tillväxt.

Om väljarna vill ha modiga, kunniga politiker och partier i riksdagen som driver bostadspolitik får väljarna fundera på hur man röstar.

För valet är väljarnas. Man får det man väljer.

Det kallas demokrati.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: