Skrivet av: ninalundstrom | april 9, 2015

Politiskt bestämda hyror minskar konsumentmakten

Jag deltar i debattstafetten i Fastighetstidningen. Temat är de byggsubventioner som regeringen aviserat.

En stor förändring i debatten om subventioner är enligt min mening följande:

Regeringen väljer att återlansera bidrag till produktion, som byggbranschen inte förordar, och som inte löst bostadsbyggandet när de fanns innan maktskiftet år 2006. Politiska regler för bidraget kopplas samman med tak för hyran

Hyresgästföreningen hyllar nu politisk inblandning vad gäller hyressättningen. Det tidigare försvaret för den svenska hyresmodellen, utan politisk inblandning, har varit ledstjärnan.

Samtidigt är aktörer i bygg-och fastighetsbranschen långsiktiga i sitt synsätt och vidhåller och förordar långsiktighet. Inte missriktade åtgärder för vällovliga syften.

Svensk bostadspolitik står, enligt min mening, inför ett vägval. En återställare till ökad statlig inblandning i bostadssektorn, med politiska prioriteringar och synsätt, som ska styra bostadsbyggandet. Tidigare investeringsstöd/stimulanser till byggandet av hyresrätter har varit kopplade till strikta regler som styr byggandet. Därmed bestämmer politiker vilken typ av boende som ska erbjudas konsumenter.

Det är här de ideologiska skillnaderna blir tydliga.

Vissa ser människor som grupper med kollektiva egenskaper. Är du ung så förväntas du bo litet och i hyresrätt. Rättvisa blir lika med lika för alla.

Andra ser konsumenter, enskilda individer, med olika krav och önskemål. Kraven på bostaden kan se helt olika ut bland unga, singlar, sambos eller seniorer. Kraven kan ändras över tid. Betalningsviljan ser olika ut. Unga ska kunna äga och rika singlar ska kunna hyra. Compact living kan passa vem som helst.

Mitt mål är att konsumentens egna val ska styra. Signalsystemet måste dock ges bättre förutsättningar. Som på andra konsumentmarknader. En affär med tomma hyllor och en lång kö med kunder som har pengar i plånboken ger signaler till en marknad. I en marknadsekonomi. Bostadsmarknaden fungerar inte tillräckligt väl. Än.

Nu står vi inför ett vägval.

Mer politisk styrning och än mindre makt till konsumenten.

Eller mer makt till konsumenten.

Mitt val är tydligt. Konsumentmakten ska stå i centrum. Konsumentens val ska styra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: