Allt fler krav på regeringen- ändra bullerreglerna!

Det finns många exempel på hur bullerregler stoppar byggandet av bostäder. I Kungsbacka finns ett projekt med 180 hyreslägenheter som stoppats. Bostadsbristen i Kungsbacka är akut och speciellt efterfrågas centralt belägna hyresrätter. Vd för Aranäs Fastighets AB menar att det inte är konstigt att vi inte bygger något i det här landet när det ser ut så här.

De socialdemokratiska kommunalråden i Falun och Borlänge, har gjort en gemensam skrivelse till bostadsminister Mehmet Kaplan (mp). De vill att nya bullerregler för bostadsbyggande ska införas snarast möjligt. Kommunalråden skriver att de arbetar med att förtäta stadskärnorna och planerar för nyproduktion av bostäder i attraktiva, centrala lägen. Falu och Borlänge kommuner ser positivt på förslaget till ny förordning om riktvärden för trafikbuller. Den skulle ge dem bättre förutsättningar att bygga centrala bostadslägenheter som också bidrar till hållbar utveckling.

Jag debatterade nyligen bostadspolitik med Bostadsminister Mehmet Kaplan (mp) och jag tog upp frågan om bullerregler:

”Jag har en konkret fråga om ett sådant hinder som statsrådet och regeringen med en gång skulle kunna lätta och lindra för dem som vill bygga små hyresrätter och bostäder för studenter. Det handlar om bullerregelverket som vi i dag vet stoppar byggandet. Därför hoppas jag att statsrådet i kväll kan vara konkret angående om han delar uppfattningen att man måste göra någonting åt bullerregelverket och i så fall när han och regeringen avser att återkomma till riksdagen.”

Bostadsminister Mehmet Kaplan:

”En ny bullerförordning kommer att vara väldigt avgörande för mångas boendemiljö, inte minst för unga och studenter, för lång tid framöver. Detta är ingenting som lämpar sig att hasta fram. Vi vet i dag att buller kan vara direkt skadligt att utsättas för, och förordningen har fått väldigt mycket kritik från remissinstanserna.”

Jag fortsätter:

”- Herr talman! Det skulle kunna gå mycket snabbt och vara mycket enklare för dem som bygger bostäder att få ett tydligt besked om bullerförordningen. … Branschen efterlyser de nya bullerreglerna. SKL har gjort det. SABO har också gjort det och verkligen påtalat hur viktigt detta är för att snabbt kunna bygga där kollektivtrafiken redan finns. På så sätt kan man bygga de täta städerna där folk kan gå eller cykla från bostaden, ställa bilen och åka kollektivt.

Bostadsministern uttalar i en tidningsintervju  i februari att

” Buller är inte att leka med. Det dröjer innan regeringen kommer med förslag om nya riktvärden för trafikbuller. Det får ta den tid det tar”

Bostadsministern säger att han inte vill hasta fram något… Frågan är om han överhuvudtaget vill lägga förslag om nya bullerregler?  I riksdagen röstade miljöpartiet nej till nya bullerregler juni 2014.

Och bostadsköerna växer…

Riksdagens omröstning juni 2014 :

2. Föreskrifter om riktvärden för buller

Riksdagen avslår motionerna 2013/14:C8 yrkande 2, 2013/14:C251, 2013/14:C308 yrkandena 1 och 2 samt 2013/14:C319 yrkandena 1 och 2.

Omröstning i sakfrågan

Utskottets förslag mot reservation 2 (MP, V)

Parti Ja Nej Avstående Frånvarande
S 103 0 0 9
M 100 0 0 7
MP 0 22 0 3
FP 24 0 0 0
C 20 0 0 3
SD 0 0 18 2
V 0 17 0 2
KD 15 0 0 4
Totalt 262 39 18 30

Beslut: Kammaren biföll utskottets försl

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: