Skrivet av: ninalundstrom | mars 18, 2015

Otydlig bostadsminister= problem för bostadsbyggandet

Bostadsminister Mehmet Kaplans debattinlägg i DN har föranlett många repliker. Debattinlägget saknar konkreta åtgärder. Detta samtidigt som riksdagens Civilutskott behandlar många viktiga förslag från partier, och ledamöter, i riksdagen.

I år är prognosen för bostadsbyggande rekordhög. 42 500 bostäder. Men jag är inte nöjd. Det räcker inte.

De senaste 8 åren har en rad viktiga reformer genomförts. Nu kommer också svaren från en rad utredningar. Det var reformer i snabb takt för att rensa bland hinder och krångel.

Under några år var jag vice ordförande i Civilutskottet. Jag förvånades över miljöpartiets njugga inställning till reformer. Många viktiga förslag fick aktivt motstånd från just miljöpartiet.

Civilutskottets betänkande ”Samordnad prövning av buller enligt miljöbalken och plan- och bygglagen” är ett exempel bland flera som innehåller reservation från miljöpartiet. Är det samma skäl som stoppar ny bullerförordning? Utan nya bullerregler kommer de nya små hyresrätterna inte kunna byggas.

Förväntningarna är höga på vad regeringen, med miljöpartiets bostadsminister i spetsen, vill åstadkomma. Att säga nej till tidigare förslag var med förespeglingen att det var andra förslag som skulle realiseras. Vilka är de andra förslagen? Varför kan dessa inte presenteras och behandlas?

Det var dock bra att Mehmet Kaplan berörde frågan om kollektivtrafiksatsningar i artikeln. Detta öppnar upp för fler bostäder. Men riksdagsdebatten om just detta blev aningen märklig. Bostadsministerns otydlighet i vad avsikten är med kollektivtrafik kontra bostadsbyggande skapar förvirring. Interpellationsdebatterna finns bl.a. här.

Många har gett replik på Bostadsministerns inlägg. Såsom Sveriges Byggindustrier. ”Sveriges Byggindustrier undrar fortfarande vilken typ av åtgärder regeringen tänker göra för att förbättra situationen på bostadsmarknaden” ”Gör inte Kaplan det väl lätt för sig när han skyller bostadsbristen på marknaden?”

Jag, Ewa Thalén Finné (M), Ola Johansson (C) och Caroline Szyber (KD) skriver i en replik att ” Bakom en rökridå av ord fortsätter regeringen att förhala konkreta besked om bostadspolitiken”

Jag är inte nöjd. Självfallet måste ett välfärdsland som Sverige klara av att utveckla bostadspolitiken. Dagens situation är direkt tillväxthämmande.

Men nu finns en ny regering. En ny bostadsminister. Men inga bostadsreformer i sikte.

Sverige kan bättre.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: