Hälsan beror på var du bor – och jobbar

Statistik om hälsa och ohälsa visar att hälsa och bostadsort har samband. DN skriver idag om hur utbildningsnivå, hälsa och bostadsort hänger ihop.

En högutbildad Danderydsbo lever 18 år längre än en lågutbildad person i Vårby. Dubbelt så många kvinnor får hjärtinfarkt i Rinkeby som i Vaxholm. Allt pekar åt ett håll – att gapen mellan stadsdelarna växer.”

Om några decennier kommer 1 av 4 vara pensionär. Demografins utmaningar borde vara en stor fråga. Det handlar inte bara om att åldras, utan hur vi åldras. Folkhälsan betyder mycket för hur vi mår senare i livet. Ohälsa påverkar behovet av hemtjänst och särskilda äldreboenden. Vi vet också att omfattningen av sjukskrivningar är en stor utmaning. Dels för att personer lider av sjukdom, dels för att det kostar samhället mycket i pengar och insatser.

Under många år arbetade jag med folkhälsofrågor i privat sektor. Det var slående att vissa arbetsgivare prioriterade folkhälsan genom att erbjuda träning. Trots att lagstiftningen inte betraktade alla folkhälsoinsatser lika. Men skillnaderna väckte en rad frågor om varför det är olika synsätt beroende på aktivitet. Så är det även idag. Det är ett problem med dagens regelverk.

Jag har lagt förslag flera gånger i riksdagen om att regelverken för skattefria folkhälsoaktiviteter måste ses över (  här, här och här) . Golf, ridning och andra aktiviteter är också en fråga om folkhälsa.

Det finns fler problem med dagens regler.  Vissa grupper saknar möjlighet till finansierade aktiviteter. Det gäller t.ex. arbetslösa, pensionärer och studerande. Det förebyggande folkhälsoarbetet når inte alla.

Skatteverket beskriver vilka aktiviteter som anses vara skattefria personalvårdsförmåner. Dit räknas bl.a. kaffe, förfriskningar samt möjlighet till enklare slag av motion och annan friskvård. Där ingår t.ex. boxning, brottning, cheerleading, frisbeegolf, rugby, ishockey, klättring på klättervägg.

Skatteverket betraktar inte viss motion och träning som skattefria förmåner t.ex. golf, paddling, ridning, rodd, självförsvarskurs och skytte.

Varför dessa skillnader? Det borde ur hälsosynpunkt vara lika viktigt. Rugby är legitimt ur skattehänseende, men inte golf och ridning…

Definitionen av motion och friskvård borde ses över. Anser jag.

Friskvård och motion blir genom riksdagens och skatteutskottets behandling en fråga om skattefrihet eller inte. Folkhälsoperspektivet borde vara betydligt viktigare.

Beroende på hur vi planerar samhällen bygger vi också förutsättningar för folkhälsa. Att bygga hus är att bygga samhällen.

Detta måste man även dra lärdom av när nya bostadsområden planeras.

I samhällsbygget bör folkhälsoaktiviteter premieras. Valet av aktivitet bör präglas av valfrihet.  Därför behöver regelverken ses över.

Folkhälsan är viktig oavsett var vi bor , var vi jobbar men även om vi inte jobbar. På det vinner hela samhället.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: