Bostadsbrist – Spotify ordnar egen kö

 

Spotify och andra företag beskriver hur bostadsbristen påverkar dem. Spotify anger att Stockholm är den svåraste bostadsmarknaden bland de 58 länder som de verkar i. Spotify ordnar egen bostadsförmedling.

Regeringen kan när som helst fatta beslut om bullerförordningen som stoppar byggandet av små bostäder inte minst hyresrätter och studentbostäder. Ny bullerförordning kunde ha varit på plats 1 januari 2015. Riksdagen hade bostadsdebatt i veckan. Bullerförordningen debatterades. Det kom dock aldrig svar på varför en ny bullerförordning dröjer. Jag påtalade artikeln som vd:arna i Sveriges kommuner och landsting ( SKL) och Sabo hade i Aftonbladet 10 mars. Artikeln påtalar bullerreglernas hämmande effekt på bostadsbyggande.

Det finns många andra intressanta förslag för fler bostäder som partier och ledamöter skrivit i riksdagen. Men alla avslogs i väntan på att regeringen sak återkomma med förslag. Tyvärr innehåller inte regeringens propositionslista förslag. De enda förslag som just nu finns är motioner från partier och ledamöter. Varför inte stödja dessa förslag och lägga prestigen åt sidan?

”En effektiv och rättssäker PBL-överprövning” ( p 129) är enda konkreta förslaget som påverkar bostadsbyggande som regeringen har flaggat för att man avser skicka till riksdagen i maj. Men den kan i så fall inte behandlas förrän i höst. Och detta räcker inte.

Bostadsmarknaden hämmar företagens möjligheter att anställa. Men det hämmar också rörlighet bland de som söker, eller vill byta, jobb. Igår på riksdagens öppet hus berättade utländska forskarstuderande från Kina om hur svårt det är på bostadsmarknaden. De kan ju även jämföra med andra länder genom vänner och bekanta som valt t.ex. USA.

Mina egna förslag handlade om att äga, ägarlägenheter, bostadsbrist, hyresgästernas möjligheter att renovera och få ROT avdrag och hur studentbostäder kan byggas. Många förslag fick stöd av alla allianspartier. Roligt att få framgång! Det saknas därmed inte förslag i riksdagen. Det saknas politisk vilja att stödja förslag.
Trafikutskottet gjorde något mycket bra. Motioner om cykling fick stöd vilket innebar att de konkreta förslagen nu skickas till regeringen ( det kallas tillkännagivande). Här är mina motioner/förslag. Detta innebär förhoppningsvis att regeringen nu agerar och gör det som riksdagen beslutat. (Frågan om att kunna anlägga cykelväg och cykelleder behandlas dock inte utan behandlas senare i vår. )

156 kommuner har bostadsbrist. Tillväxten hämmas. Företag kan inte anställa. Studerande saknar bostad.

Varför ska kraft gå åt till att organisera köer? Målet för bostadspolitiken borde vara att avskaffa köerna.

Sverige har inte råd att vänta med reformer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: