Kymlinge hotat. Igen.

 

Tidningen Vi i Sundbyberg  beskriver att moderaterna i Stockholms läns landsting vill bebygga Kymlinge. Positiva uttalanden kommer även från moderaterna, och socialdemokraterna, i Sundbyberg. Folkpartiet i Sundbyberg skriver idag om Kymlinge. Turerna har varit många.

Under årens lopp har många exploateringsprojekt  dykt upp: ishall, bostäder, biogasstation, kraftvärmeverk, vindkraft, och bostäder igen och igen. Sundbybergs är Sveriges mest tätbebyggda kommun. 4916 invånare per kvadratkilometer. Snittet i Sverige är 23 invånare per kvadratkilometer. Den minst tätbebyggda kommunen i Sverige har 0.2 invånare per km2.

Sundbyberg är 9 kvadratkilometer och är därmed den minsta kommunen i Sverige till ytan. Om fler kommuner var lika tätbebyggda som Sundbyberg skulle varken Stockholms län, eller Sverige, lida av bostadsbrist. Detta innebär också att grönkilar har mycket stort värde.

Grönkilen Kymlinge är välbesökt. Motionsspår, skidspår och utrymme för orienterare, brukshundsklubbar och andra. Man kan promenera, löpträna, rida, cykla med mera.

Området har räddats flera gånger – och inget parti har gått till val på att bygga området.

Jag har skrivit om Kymlinge flera gånger som här och här och här.

Folkpartiet har under decennier arbetat för att skydda området. Så även Centerpartiet. Miljöpartiet har både velat skydda och exploatera. Miljöpartiet lämnade (s)- samarbetet i Sundbyberg våren 2002 pga. av Kymlinge. Idealen spräckte koalitionen och Kymlinge räddades år 2002. Då med miljöpartiets hjälp.

Så småningom ändrade Mp uppfattning och medverkade till att ett kraftvärmeverk skulle byggas i Kymlinge. Detta stoppades dock genom ny koalition.

Det borgerliga alliansstyret som fick makten år 2006 (med 53 % ) ville köpa marken för att skydda hela området en gång för alla. De återkommande hoten mot Kymlinge krävde ny strategi för att värna området. Borgerligheten tappade makten på grund av två moderata avhoppare. Därmed fick det nya (s) styrets planer blomma ut i full kraft.

Exploatering av Kymlinge med kraftvärmeverk med mera planerades i rask takt. Men även detta projekt stoppades.

Motståndet mot exploatering bland medborgarna, och många politiker, har räddat området gång efter en annan. Exploateringsplanerna har dock aldrig prövats som valfråga av varken socialdemokrater eller moderater.

Nu är nytt läge. Socialdemokrater och moderater kan samla en majoritet i kommunfullmäktige genom att göra gemensam sak. Kommer det bli en sådan uppgörelse mellan (s) och (m)?

Kan Kymlinge spräcka en till koalition? Är (m) beredd att frångå tidigare alliansöverenskommelser?

Det återstår att se.

Under tiden rustar Kymlinges vänner för ny strid.

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: