S,v,mp – när regnar det skattemiljarder till byggföretagen?

Bostadsfrågan blåste upp som en viktig valfråga. Många väljare vill ha svar på hur bostadsbristen ska lösas. DN skriver idag om tänkbara scenarion om socialdemokraterna inte hittar ett regeringsalternativ. Ewa Stenberg skriver att Mp får se upp. Samt att borgerliga väljare vill se Fp eller C i Löfvenregeringen.

Folkpartiet och Centerpartiet säger nej till Löfven och deras kommande budget. Bra.

I bostadspolitiken är skiljelinjerna mycket stora.

Man håller sina vallöften och säger samma sak efter valet som före valet. De fyra allianspartierna gick till val på en alliansvalplattform som är grunden för en kommande budget. Detta visste väljarna. Så det är helt rätt för FP och C att säga nej.

Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet kommer att ha svårt att enas kring många frågor. Förbifarten, fastighetsskatt, ROT avdrag, antalet miljarder i subventioner  – ja, listan är lång. Och allt kostar pengar.

De gångna åren i riksdagen visar att de har en mycket spretig bostadspolitik. Bitvis är oenigheten mycket stor. De tre partierna var rörande överens om problembilden på bostadsmarknaden, men inte om lösningarna.

För en budget har detta stor betydelse. En snabbjämförelse mellan (s) och (v) visar att de pengar som (v) vill avsätta är betydande belopp i subventioner. Skattepengar ska gå till bidrag för byggande. Märkligt och motsägelsefullt att (v) vill avsätta skattepengar till vinstmaximerande byggföretag när de är emot vinster.

Socialdemokraterna har en stor utmaning. Det finns mycket stora skiljelinjer mellan partierna på i stort sett alla områden vad gäller samhällsbyggnadsfrågor. Det man kunde enas om i riksdagens utskott var att gemensamt säga nej till vissa av regeringens förslag. Men de kunde inte enas om alternativen. Förslagen måste finansieras. Det handlar om en skillnad på många, många miljarder mellan t.ex. socialdemokraterna och vänsterpartiet.

Vänsterpartiet vill återinföra fastighetsskatt samt avskaffa ROT avdraget 2017. ROT ska minskas under utfasningen.  Totalt sett kostar deras subventioner 5.6 miljarder år 2015, 8.1 miljarder 2016 och 9.1 miljarder år 2017. Socialdemokraterna har utlovat 1 miljard i i direkta subventioner för små hyresrätter år 2015. Sen finns inga pengar avsatta.

Så här har partierna agerat i riksdagen i några centrala frågor utöver budgetfrågor:

Statligt stöd till nyproduktion

Reservation 8 (S)

Reservation 9 (MP) – motiveringen

Reservation 10 (SD) – motiveringen

Reservation 11 (V) – motiveringen

Statligt stöd till upprustning i miljonprogramsområden

Reservation 12 (S)

Reservation 13 (MP)

Reservation 14 (SD) – motiveringen

Reservation 15 (V) – motiveringen

Kommunernas bostadsförsörjningsansvar

Reservation 20 (MP)

Reservation 21 (V)

Slutsats:

Oenigheten är stor i sakfrågor och budget.

Det återstår att se hur aktörerna på bostadsmarknaden agerar nu. I avvaktan på besked om miljardregnet vad gäller subventioner. Miljarder har utlovats och skall därmed levereras.

Ett stopp i bostadsbyggandet, i avvaktan på miljardregne,t skulle inte förvåna någon.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: