Ska dina kontokortsköp vara offentliga?

Om en person spelar bort stora belopp är det självfallet en varningssignal. Om en partiledare spelar bort stora belopp så är det uppgifter som väljare sannolikt reagerar på. Det är uppgifter som kan påverka synen på en ledare för ett parti som påverkar svensk politik och beslut i riksdagen. Detta i sig är viktig information. Men det är inte detta som är huvudfrågan vad gäller Jimmie Åkessons spelande och eventuella spelproblem. Huvudfrågan borde handla om uppgifterna som enligt Ekot kom från Åkessons kontokort. Detta borde väcka en större debatt.

Hur kan uppgifter från betalning med kontokort bli tillgängliga och spridas?

Frågan om personlig integritet och etik saknas i debatten. Alla som handlar med kontokort, och dessutom använder kortet för inköp genom internet, bör fundera på hur kontokortsköp påverkar vår personliga integritet.

Om enskilda individers kontokortsköp offentliggörs – vad har den, som inte vill ha sitt privatliv kartlagt, för alternativ?

Mynt och sedlar. Att betala kontant.

Det finns haft fler exempel på när den personliga integriteten fått stå tillbaka. Under våren fanns en debatt i Danmark som väckte stor uppståndelse när bland annat uppgifter om Prins Joachims och förre statsministern Lars Løkke Rasmussens kontokortsbruk diskuterades. Betaltjänstföretagens information kunde uppenbarligen spridas.

Det finns oändliga fördelar med att slippa kontanthantering och använda kort. Men allt det goda med den digitala världen har en allvarlig baksida. Vad händer med alla de uppgifter som finns om dig, ditt livsmönster, boende, konsumtion, resevanor och personliga relationer? Och vem har tillgång till dessa uppgifter?

Konsumenter måste idag ofta uppge många personliga uppgifter vid handel på nätet. Även för små inköp där det inte borde ha någon betydelse. Företag och andra aktörer kan samla in och spara personuppgifter från konsumenter. Försäljning av uppgifterna till tredje part förekommer utan konsumentens medgivande.

Offentlig spridning av uppgifter från kontokort är inte acceptabelt. Den personliga integriteten måste värnas. De företag som hanterar betalflöden bär stort ansvar för att skydda konsumenten. Detta ska självfallet även gälla offentliga personers privata betalningar.

Om integriteten inte skyddas och värnas kommer återgången till kontanthantering bli en realitet. Att återgå till att använda sedlar och mynt och betalar för sina inköp med kontanter kan inte vara lösningen för att värna integriteten. I det moderna digitala samhället.

Eller…?

 

 


 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: