Vattenkraft – och miljöskulden

SVD beskriver idag vattenkraft och fokus ligger på hur utredningar och EU direktiv kommer att påverka vattenkraftproducenter.

Det är en idyllisk bild av vattenkraft som visas. Vem gillar inte kulturhistoria i sig? Nu hotas verksamheten av utredning och EU direktiv enligt artikeln.

Vattenkraftens miljöskuld kan också beskrivas så här. Bilder från mina besök i torrfåror.

Fiskar kan inte vandra i torrlagda älvfåror. Biologisk mångfald utarmas.

 

365Fiskeväg bild 12 IMG_6109375

 

 

Annonser

5 thoughts on “Vattenkraft – och miljöskulden

Add yours

 1. Om vattenverksamhetsutredningens förslag blir verklighet är det ett dråpslag mot förnybar elproduktion. Det går i de flesta fall bra att kombinera vattenkraftproduktion med omlöp. Kontakta gärna Svensk vattenkraftförening så kan de ge dig korrekt fakta som ger en annan bild än den som fundamentalistiska sk. älvräddare är så duktiga på att pumpa er politiker med.

  Jag själv arbetat ideellt för att försöka återstarta ett gammalt vattenkraftverk där damm, vattendom, kanaler och byggnader redan finns. Efter många år av kostsamt processande mot bland annat Kammarkollegiet och Länsstyrelsen (med jäviga myndighetspersoner) blev vår ansökan avvisad, trots att länsstyrelsen innan sagt att vår vattendom gällde, vi gick länsstyrelsens alla krav till mötes, var villiga att bygga omlöp. I dagarna har länsstyrelsen (utan att ta reda på eller ansvara för konsekvenserna tvingat oss att tömma dammen som funnits där i minst 300 år! Gissa hur natur- och kulturmiljön och alla som njutit av omgivningen påverkas nu! Läs gärna mer om vår process på länken jag bifogar! Och du är väldigt välkommen på studiebesök så ska vi berätta mer.

  Sverige och världen behöver mer förnybar och bärkraftig energi, inte mindre! Som gammal folkpartist tycker jag det är väldigt trist att se partiföreträdare ha så fientlig inställning till den viktigaste källan för förnybar energi!

  1. ”ha så fientlig inställning till den viktigaste källan för förnybar energi”. Förklara gärna detta. Hur ser du på den storskaliga vattenkraften? Hur ser du på at tlagstiftningen är från 1918? Och hur ser du på att alla energislag ska bära sin del av miljöansvaret?

   1. Jo, det man hör från fp är att vattenkraft är dåligt och den enda lösningen på energifrågan är att bygga ut kärnkraft. Så fort man nämner vattenkraft så är det i negativ bemärkelse. Det tycker jag är väldigt synd. Det går att förena och utöka förnybar elproduktion via vattenkraft om man vill. Och ska vi bygga ut annan förnybar elproduktion genom exempelvis vindkraft så behövs vattenkraften som balanskraft.
    Den storskaliga vattenkraften finns, räddar Sveriges position vad gäller andel förnybar energi. Men där det går anser jag att man ska jobba för omlöp på sikt. Men det får inte bli generella ”tokbeslut”.
    Tyvärr drar man ofta all vattenkraft över samma kam, storskaliga vattenkraftverk, ägda av stora multinationella energibolag med småskaliga kraftverk som ägs av enskilda och små landsbygdsföretag. Den småskaliga vattenkraften bygger ofta på dammar som är många hundra år, där både natur- och kulturmiljö anpassat sig. Intäkterna räcker precis till att bevara den kulturmiljö som byggts upp under århundraden. Med vattenverksamhetsutrednings förslag om att tvinga fram mycket kostsamma och långdragna omprövningsprocesser kommer många att i stället lägga ner och vi förlorar viktigt tillskott av förnybar el. Jämförbart är bygglagstiftningen som utvecklas och förändras -men ingen politiker förslår att man ska tvinga alla ägare till äldre hus att på kort tid och med egna resurser bygga om eller riva sina hus.
    Och vilken finansiär ställer upp att investera i en omprövningsprocess, i renovering och i nya miljöanpassade små kraftverk om förslaget om tidsbegränsade tillstånd drivs igenom? Det kommer ju inte finnas någon bank eller privatperson som med egna pengar kommer att våga satsa på småskalig vattenkraft där avskrivningstiderna ofta ligger på 40 år men man blir bara beviljad tillstånd på 15 eller 20 år. Med andra ord är vattenkraftutredningen ett beställningsverk av de högljudda gaphalsarna i Älvräddarna och jäviga och vattenkrafthatande tjänstemän på Kammarkollegiet.
    Vill du ha ett tips på fråga att driva så vore det inte dumt att frivilliga miljöåtgärder som t.ex. omlöp vid mindre kraftverk blir berättigade till generösa elcertifikat som bekostas med ökade kostnader för de som producerar el genom att smutsa ner.

 2. Snälla Nina!
  Dra inte alla över en kam är du snäll. I och med dina generaliseringar så drabbar det även oss nya, som vill förena båda sidorna av de miljöaspekter du tar upp. Alltså både faunapassager och grön miljövänlig energi, och kulturmiljöns självfinansiering på köpet. Låt oss på Lindbacka bli ett exempel i framtiden. 🙂
  Var lite mer precis i dina tankar och funderingar när du klankar ner på människor som jobbar helt ideelt och vill göra nåt med sina egna händer, till skillnad från allt snack som man hör.
  Tack på förhand; tror att du egentligen också vill väl för miljön (alla delar av miljön), men inte vill se torrfåror, precis som vi.
  Samförstånd och gemensamma krafter är mer konstruktivt än konfrontation.
  Ha det gott 🙂

  1. Ge gärna exempel på s.k. generaliseringar. Jag försöker förhålla mig generellt, sett till vattenkraft som energiform, och dess konsekvenser. Jag tycker att det ska finnas huvudprinciper som vägleder en till slutsater och lösningar. Om regelverket medger ( vilket det ju uppenbarligen gör) att vi har fått exempel på betydande miljöpåverkan, då behöver man förhålla sig till detta. Är det rimligt att biologisk mångfald påverkas? En annan princip är om den som vållar miljöeffekter även ska bidra till att lösa dem. Vi kan alla enas kring att vattenkraften är viktig för elproduktionen. Men min motfråga är: om utbyggnaden skulle ske idag- tror du att villkoren och förutsättningar skulle se annorlunda ut? Miljöbalken kom år 1999. Lagstiftningen för utbyggnad av vattenkraft i huvudsak år 1918. Vi ser effekterna även utomlands där diskussionen också förs om vattenkraft och dess miljöpåverkan på biologisk mångfald. Er/din röst är viktig i debatten. För det finns andra röster och alla är inte måna om att minska miljöeffekter. Allt gott- och återkom gärna med förslag på lösningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: