Sundbyberg- tätaste kommunen

Sundbyberg har blivit populärt. Nyligen konstaterade man i SVD att kommunen ligger bland de mest intressanta att flytta till.

Sundbyberg är till ytan Sverige minsta kommun. Men på 9 km2 bor 4 916,5 personer per km2. Detta innebär att kommunen har flest invånare per kvadratkilometer i hela Sverige.

Stockholm har 4 796,2 invånare/km2

Solna 3 768,9 invånare/km2

Stockholms länsgenomsnittet är 331,4 invånare/km2

Minst antal invånare i Stockholms län per km2 har Norrtälje med 28,2.

Arjeplog är glesast i landet med 0.2 invånare per kvadratkilometer.

Kommuner har därmed helt olika utmaningar. Då ska man också väga in att Sundbyberg har maxhöjd på hus ( 59 meter) på grund av Bromma flygplats restriktioner.

Det som är fantastiskt med Sundbyberg är läget och att det är en ”stad”. Det finns riktigt centrum. Ett nav av kommunikationer: tunnelbana, fjärrtåg, bussar och tvärbana. Nu med olika typer av bostäder blir det än mer spännande. Sundbyberg som präglats av små hyresrätter har förändrats och lockar därmed en mångfald av hushåll. Nyproduktionen har tillfört en ny stadsdel i Ursvik. Motståndet mot bostadsrätter har minskat under åren.

Fördelen med att det är så tätt är att det finns service nära.

En faktor som brister rejält är cykelstråken. Det är på sina håll riktigt dåligt.

Det finns flera stora utmaningar inför framtiden. Som jag ser. Inte minst hur livsmiljön ska värnas. Att bo i en tät stad har många fördelar. Men det finns också utmaningar. Om varje liten grön lunga bebyggs påverkas den upplevda miljön, luften, bullret och folkhälsan. Det är självklart att barnfamiljer, och andra som vill njuta av frisk luft, ska ha någon liten grön lunga att vistas i. Äldre på ett boende ska kunna vistas utomhus. Barns ska kunna spela boll och leka. Skolor och förskolor behöver grönytor. Spontanidrotten tar plats.

Om just detta finns det många konflikter  i kommunen.

Kampen för att värna miljön.

Eller exploatera för tex värmeverk.

Strid om parker, om Kymlinge, om strandpromenader och om grönstråken vid Lötsjön. Projekt har drivits och stoppats. Såsom kraftvärmeverket i Kymlinge. Eller garage vid Landsvägen för 1200 bilar.

” – Att få bort bilarna från gatorna är prioriterat för oss, därför byggs nu bergrumsgaraget i centrala Sundbyberg.” uttalade det ansvariga kommunalrådet år 2008.

Det blev inget garage.

Eller kraftvärmeverk i Kymlinge.

På grund av valresultaten.

Att det byggts bostäder är positivt för regionen. Men Sundbyberg kan aldrig med sina 9 km2 klara att bygga bort bostadsbristen i regionen.

Man bör också ta hänsyn till de som redan bor. Livsmiljön i dess helhet är viktig och ett långsiktigt hållbart samhälle ska också ge plats för människan. För familjer, de äldre, cyklister, studenter och singlar som inte vill välja bort livsmiljön.

Samhällsbygget handlar om så mycket mer än hus, kontor, industrier och bilparkeringar.

Att bygga hus är att bygga samhällen. För medborgarna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: