Skrivet av: ninalundstrom | augusti 8, 2014

Avskaffade ränteavdrag =risk= spräckt bubbla

Läsvärt och intressant skrivet om nackdelen med att avskaffa ränteavdrag av Mats Persson, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, ledamot av Nobelkommittén för ekonomipriset. Idag på DN debatt.

”Att minska eller begränsa ränteavdrag har ingen positiv effekt på fastighetsbubblor, tvärtom: då spricker de. Dessutom är åtgärden fördelningspolitiskt tvivelaktig.” Han föredrar fastighetsskatt.

Jag möter ofta argument från personer som anser sig veta vad som är den ”rätta” lösningen för bostadsmarknaden. De som med säkerhet vet att det finns en bubbla som spricker om inte ränteavdragen avskaffas.

” – Avskaffa ränteavdragen!”

” – Inför tvingande regler för amorteringar!”

Eller de mest beslutsamma:

” – Återinför fastighetskatten, behåll bolånetaket, inför amorteringskrav och slopa ränteavdragen!”

Nyanserna kring hur de boende, hushållen, påverkas och drabbas finns inte med i sådana resonemang. Eller hur hushållens dramatiskt ändrade situation genom sådana förändringar påverkar svensk ekonomi.

Mats Persson däremot menar att slopade ränteavdrag kan spräcka en bostadsbubbla om det finns en sådan.

Jag menar att mindre mängd pengar i plånboken, och osäkerhet inför framtiden, gör att hushållen inte kan, vill och vågar konsumera. När hushållens konsumtionsmöjlighet hastigt förändras påverkas handel med varor och tjänster. Och då minskar behovet av att anställa folk. Ökad arbetslöshet ger än mindre möjlighet till konsumtion. Och förlorar man jobbet kan man inte betala av sina bostadslån. Eller har inte råd att hyra en nyproducerad hyreslägenhet. Och så vidare.

Att se det bostadspolitiska perspektivet i bred mening innebär ibland att gå i klinch med vissa statiska avgränsade nationalekonomiska teorier. Då får man ibland klä skott för att det uppfattas som att man inte ”förstår” problemet. Trots att alla andra fattar. Bilder sätts att i stort sett ”alla” ekonomer och nationalekonomer har landat i en tes i en fråga och då är den per definition lika med sanningen. Den som inte håller med uppfattas som okunnig, obeläst,  alternativt som en som duckar i frågan. Att tesen /frågan bara berör en liten delmängd av ett politiskt område men påverkar helheten, och därför inte kan bli lösningen, ignoreras.

Därför är det idag extra intressant att läsa ett debattinlägg från en professor i nationalekonomi som väljer en bredare bostadspolitisk-och samhällsekonomisk analys kring just de omdebatterade ränteavdragen.

Läsvärt, intressant och tankeväckande om ränteavdragen.

Och fastighetsskatten?

Nej, jag anser inte att den bör återinföras. Men det blir ett annat inlägg.

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: