Cykling= framtid!

En gång i tiden var cykling ett självklart transportmedel. Andelen cyklister i Stockholm var ca 35 procent år 1939.

cykling 1930 tal

Martin Emanuel på KTH (Kungliga tekniska högskolan) har skrivit en avhandling om cyklingens historia. Mycket intressant att ta del av hans arbete om cyklismen.

Och visst har cyklingen påverkats av utbyggnaden av tunnelbana, ökande anpassning till bilism samt glesare bebyggelsen. Regionen har vuxit i form av öar som har lett till en drastisk minskning av cyklingen. Cykling blev  istället rekreation och användes till kortare lokala transporter. Cykeltrafikens säkerhet värnades genom långa omvägar men cyklingen blev istället otrygg och oattraktiva.

Jag menar att vi ser en tydlig trend i att cykling är på frammarsch. Cykling är en viktig del i en växande regions framtid. Inte minst i Stockholms län. Idag har Stockholms län en hög kollektivtrafikandel och drygt hälften av arbetsresorna sker med kollektivtrafik. För arbetsresor med bil är motsvarande siffra drygt 30 procent.

Med inflyttning, och fler bostäder, kommer också ett ökat behov av transporter. Kollektivtrafiken behöver komplement. Miljön och klimatförändringar sätter fokus på byggandet av hållbara städer. Den som cyklar avlastar kollektivtrafiken och det blir en bil färre i bilkön.

Idag saknas infrastruktur för att ta tillvara den potential som finns i att fler cyklar. Cykling borde vara smidigt, snabbt och tryggt. Det är därför viktigt att skapa infrastruktur som knyter samman olika områden, och orter, med gång- och cykelvägar.

Behövs det fler åtgärder för att cyklingen ska kunna utvecklas?  Absolut.

Vad Folkpartiet liberalernas anser om behovet av åtgärder på nationell nivå för cyklingen går att ta del av i senaste numret av tidningen Bicycling.

På regional nivå kan självfallet också en hel del göras.

Kring detta återkommer jag.

 

skylt cykling

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: