Enligt en undersökning av TNS SIFO presenterad i Fastighetsnytt har bostadsfrågan klättrat till plats nummer 12, förra valet nådde den inte topp 15.
Allt fler anser att bostadsfrågan är viktig. Det är välkommet.
Finns det utmaningar på bostadsmarknaden? Ja.
Men det finns inte en (1) unik åtgärd som kommer att lösa utmaningarna. Möjligen är det just detta som gör bostadsdebatten svår.
Ibland kan man tro att det finns ett ”alexanderhugg” att göra när man läser inlägg som lyfter fram hyressättningen och marknadshyror. Hur hyressättningssystemet fungerar har jag skrivit om tidigare.
Vi saknar viss kunskap. Stora förändringar infördes i hyressättningssystemet år 2011. Med stöd av parterna. Lagen har inte utvärderats. De hyror som kan tillämpas för nyproduktion (presumtionshyra) vet vi även begränsat om. Hur har de fungerat? Statistiken om hyressättning i befintliga bostäder borde även utvecklas och offentliggöras.
Min slutsats är att eventuella nya bostadsreformer behöver ta avstamp i mer kunskap om dagens regler.
Är hyresnivåerna så låga att hyresfastigheter (bostäder) är en dålig investering? Även här finns olika budskap i bostadsdebatten. De som vill att priserna ska kunna sättas fritt av hyresvärdar anger ofta att ”hyresregleringen” måste avskaffas så att det lönar sig att investera i hyresfastigheter.
En intressant artikel ”Bostadsfastigheter – en säker investering med stabila kassaflöden” ( juni 2013) belyser investeringsperspektivet och visar möjligen på en något vidare bild.
I en analys av fastighetsmarknaden i Svensk Fastighetsmarknad påtalas att efterfrågan på bostadsdominerade hyreshus är stor på den svenska fastighetsmarknaden generellt och i tillväxtorterna i synnerhet. Värdeutvecklingen är positiv och den genomsnittliga totalavkastningen under den senaste tioårsperioden uppgår enligt IPD till 9,8 procent årligen.
Mycket tyder på att dagens hyressättningssystem även bidragit positivt? Genom stabila hyresintäkter, låg vakansgrad och liten risk.
Det behövs reformer på hyresmarknaden men jag menar att dessa behöver ske utifrån ett konsumentperspektiv. Konsumentens efterfråga och hyresrättens attraktivitet är avgörande för hur de ekonomiska förutsättningarna utvecklas för hyresrätten över tid. Vill konsumenten bo i hyresrätt om villkoren är oförutsägbara? Vill konsumenten välja en boendeform som innebär stor ekonomisk osäkerhet? Sannolikt inte.
De som redan bor har ingått avtal och detta bör alla reformförespråkare förhålla sig till.
Det gör jag.
Det handlar om att utveckla, inte avveckla, hyresrätten.
Hej Nina
De argument du lyfter fram överensstämmer ganska väl med vad Veronica Palm och för den delen även Barbro Engman brukar föra fram. Det tråkiga är då att de som skulle kunna investera i dessa förment lönsamma och riskfria nya hyresbostäderna uppenbarligen inte delar den uppfattningen. För om dom gjorde det skulle ju hela bostadsfrågan vara löst… Det måste således finnas en hake i din argumentation… annars skulle det väl rimligtvis byggas mycket mer än det gör?
Hej Sonny
förstår inte riktigt kommentaren till övriga personer. Jag diskuterar sakargument. Problem kontra lösningar är det centrala. Jag brukar länka till påståenden vilket jag gjort även denna gång. Möjligen är det så att den spridning i åsikter som finns lättare hamnar hos en ledamot i riksdagen? Jag kan bara konstatera att åsikterna inte är så entydiga som en del framhåller. Det finns många faktorer som samverkar och påverkar både hyresrätten och bostadsmarknaden. Jag anser inte att hyresmarkanden fungerar optimalt. Men jag tror heller inte att ett borttagande av rätten att förhandla ( marknadshyressystem ) löser problemen. Skicka gärna länk till undersökningar som visar utvärdering av lagar efter 2011. Och underlag om spridning av hyresnivåer i olika kommuner. Så ska jag med stort intresse läsa underlaget. Vänligen Nina
Om man studerar de positiva debattörer som synts och hörts ang marknadshyror så är den absoluta majoriteten själva boende i…
bostadsrätter och egna hem.