Skrivet av: ninalundstrom | april 5, 2014

Expressens ledare – politisk vånda inför marknadshyror

Expressen menar att bland annat marknadshyror är lösningen för problemen på bostadsmarknaden.

Expressen säger följande:

Dessa grundbultar i bostadsfrågan vågar partierna inte tala högt om …. Att ta i dessa bostadspolitiska frågor inför ett val tycks likställas med politiskt självmord. Det kommer väcka ilska hos vissa grupper. Vem vill göra sig ovän med villaägarna eller Hyresgästföreningen, nu?”

Först är det viktigt att notera följande: marknadshyra är inte bara en prisfråga. Det är främst en fråga om själva modellen dvs. hur hyrorna bestäms. Dagens lagstiftning har inget ”pristak”. Parterna – fastighetsägare och hyresgäster- kan sätta vilken hyra de vill. Men när de inte är överens kan hyran prövas mot ett regelverk. När de är överens noterar vi knappt hyresförhandlingarna.

Jag har debatterat och bloggat om reformbehovet under en lång tid. Så det finns ingen politisk vånda i att diskutera reformbehov. Tvärtom! Det är också glädjande att bostadsfrågor nu väcker intresse på ledarsidor. Men jag menar att marknadshyresdebatten går under ”falsk flagg”. Varken regering eller riksdagsledamöter sätter hyror på den svenska marknaden. Och vi beslutar inte om något faktiskt pristak. Hyrorna bestäms i förhandlingar mellan fastighetsägare och hyresgäster. Hyresgäster får enligt lag förhandla kollektivt. Fastighetsägare agerar också kollektivt genom sina intresseorganisationer. Så det är liknande system som på arbetsmarknaden. Förhandling mellan parter och lagar som ger förutsättningar för förhandlingar beslutade i riksdagen. Men riksdagen kan ändra lagstiftningen som påverkar innehåll och utrymme i förhandlingar.

Debatten om priserna på hyresmarknaden är dessutom svår att förhålla sig till. För det finns ingen offentlig hyresstatistik så att konsumenten kan jämföra en hyra på en adress mot en annan hyra.

Fungerar systemet, eller inte? Bilden av de billiga våningarna ( någon tusenlapp) i Stockholm lever vidare. Lägesfaktorn anses inte ha gett genomslag. Möjligen anser en del att de som betalar 13 000-19 000 kr i månaden för en större hyresrätt bor för billigt? De är de hyresnivåer som boende/hyresgäster rapporterar in från vissa adresser i centrala Stockholm. Det vore utmärkt med bättre offentlig hyresstatistik och det är beklagligt att sådan inte finns. Så att vi kunde utgår från faktiska siffror.

Jag ser det viktigt att fortsätta med reformer. Det behövs fler reformer. För bostadsmarknaden fungerar inte tillräckligt väl. Regeringen och riksdag kommer under våren att besluta om flera viktiga reformer kring plan-och bygglagen med mera.

Personligen är jag beredd att göra fler reformer som även gäller hyresrätten. Det finns säkert mer att göra även kring prissättningen på hyresmarknaden. Hur ska den enskilda hyresgästen önskemål få bättre genomslag? Men reformer behöver ha ett konsumentperspektiv. Som både tar fast på frihet och socialt ansvar. Med ökad konkurrens bland aktörer ( både professionell och privatuthyrning) , större variation på kvaliteter, större variation på avtalsinnehåll. Så kan hyresrätten bli mer attraktiv.

Hyresmarknadens problem kommer inte att lösas genom att ta bort konsumentens rättigheter. För det är detta som marknadshyresdebatten handlar om. Egentligen.

Att ta bort rätten för hyresgästen att förhandla skulle självfallet gynna befintliga fastighetsägare. Jag förstår om vissa fastighetsägare vill se en sådan utveckling. Alla kan förstå denna logik? Utan att vara nationalekonom. I en bristsituation där det är noll vakanser (inga lediga lägenheter) och många intressenter så drar priserna iväg. En hyresgästs förhandlingsstyrka är obefintligt i ett läge där många andra kan ”bjuda över” även om man redan bor i hyresrätten.

Om jag ingått andra avtal som konsument så måste ändringar ske under ordnade former. Exempel: jag hyr en bil och plötsligt råder brist på bilar den dagen. Får någon annan bjuda över och jag tvingas åka tillbaka och avstå hyrbilen?  Den som redan hyr har ingått avtal och har därmed även rättigheter…

I marknadshyressystem behöver fastighetsägare inte väga in sociala och samhälleliga konsekvenser och just av detta skäl har alla länder med marknadshyror även ett subventionerat bostadsbestånd för hushåll med lägre inkomster s.k. social housing. Detta har jag beskrivit många gånger här på bloggen. Dessa sociala bostäder subventioneras med skattemedel och politiker beslutar villkoren för dessa bostäder t.ex. hur hyror kan höjas. Det finns begränsningar i inkomst för att få köa till dessa bostäder.

Slutligen. Ett medskick till dem som vill byta ut den svenska modellen, och införa marknadshyresmodell:

att öka vinstmarginalerna för företag i en bristsituation behöver inte leda till ökat byggande av hyresrätter. Det råder fri prissättningen på bostadsrätter och ändå byggs det inte så att priserna faller.

Varför?

För att det finns intresse av att bygga ”lagom” mycket för att upprätthålla höga priser?

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: