Bokaler

Civilutskottet vill att staten främjar tillkomsten av bokaler.

Vad är en bokal? Bokal är en form av samlokalisering av bostad och lokal. En företagare kan bo i anknytning till sin lokal.  Det kan vara butiker eller hantverkslokaler som är kopplade till bostäder.  Bokaler har byggts i bland annat Hammarby sjöstad i Stockholm, Rosengård i Malmö och planeras även i Tensta i Stockholm.

Detaljplaner som medger både lokaler och bostäder möjliggör bokaler dvs man kan ha lokaler och bostäder i ett och samma hus. Men begreppet bokal finns inte i juridisk mening. När det gäller bokaler så har man kontrakt på både en lägenhet och en lokal.

Utskottet konstaterar idag att det i miljonprogrammets bostadsområden finns mycket bostäder men ett fåtal butiker och arbetsplatser. Fler verksamheter kan bidra till en positiv utveckling med bättre samhällsservice, nya mötesplatser och ökad trygghet.

Staten bör därför främja denna typ av integrerade lösningar. Berörda myndigheter bör få i uppdrag att se över möjligheterna att underlätta lösningar där flera funktioner blandas i en byggnad. De bör även få i uppdrag att informera om dessa möjligheter och ge stöd till intresserade.

Min slutsats är att plan – och bygglagen i sig inte hindrar utvecklingen. Bokaler har utvecklats med gällande lagstiftning. Civilutskottet vill ändå lyfta denna möjlighet genom tilkännage detta till regeringen.

Är bokaler en spännande lösning? Vad anser du?

Debatten är den 26 mars i riksdagen.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: