Familjerätt, Internationella kvinnodagen och jämställdhet

Imorgon, den 8 mars, uppmärksammas Internationella kvinnodagen. Folkpartiet samlas i Örebro för riksmöte.

Under veckan har jämställdhetsfrågorna debatterats i riksdagen. Folkpartiet är som vanligt aktiva i debatten. Christer Nylander (fp) höll ett engagerat tal om jämställdhet.

Därför blir det mycket märkligt med inlägg såsom den från (s) ledamoten Ann-Christin Ahlberg:

Jag måste säga följande till Christer Nylander. Folkpartiet var förr ett parti som ställde upp på att jobba för ett jämställt samhälle. Ni var modiga och röstade för att införa ytterligare en pappamånad. Men nu är ni det parti som är en bromskloss.”

Hur oseriös kan en viktig debatt bli? Christer Nylander tar just upp detta faktum i sitt svar :

” Säg inte att Folkpartiet förr var ett parti som stod upp för ett jämställt samhälle men inte längre är det. Det blir inte seriöst.”

Även jag valde att koppla Civilutskottets debatt om Familjerätt till jämställdhet.

Jag sade bland annat följande ( hela anförandet går att läsa i protokollet , anförande 91)

” Herr talman! Jag vill börja med att yrka bifall till förslaget i betänkandet och avslag på reservationerna. Vi behandlar här motioner från allmänna motionstiden. Motionerna berör, precis som Thomas Finnborg var inne på, en rad olika delar av familjerätten. Jag kommer främst att kommentera rättsförhållandet mellan barn och föräldrar samt gode män och förvaltare. Herr talman! Familjerätten är ett brett politiskt område som i allra högsta grad berör oss människor i vår vardag. Familjerätten angår till exempel rättsförhållanden mellan personer som på ett eller annat sätt står i familjerelation till varandra. Marianne Berg var inne på historiken från 1950-talet. Jag tänkte backa ett par hundra år och börja med familjerättens historiska anor från 1734. Dagens lagstiftning speglar en helt annan social situation än den familjerätt som var grunden till 1734 års lag. Mot bakgrund av jämställdhetsdebatten nyss här i kammaren och att den internationella kvinnodagen uppmärksammas nu på lördag den 8 mars är det intressant att även i denna debatt reflektera över den historiska utvecklingen. I äktenskapet och i familjen var enligt 1734 års lag mannen juridiskt sett den helt dominerande, och han företrädde familjen utåt. Han var hustruns målsman och förvaltade makarnas egendom, vilket även gällde enskild egendom. Ett äktenskap kunde endast med svårighet upplösas och varade därför i regel livet ut.

Barn utom äktenskapet hade en mycket dålig rättsställning. Den lika giftorätten genomfördes år 1845, och giftermålsbalken infördes år 1920.

Sedan dess har lagstiftningen förändras många gånger om, som väl är. Även i det betänkande som vi debatterar i dag återkommer frågor där ny lagstiftning har aviserats.

Herr talman! Familjerätten berör oss i livets olika stunder, då vi upplever lycka men också i de svåraste stunder.

Vår syn på ”familjen” utvecklas över tid.

Förälskade par, oavsett kön, påverkas av familjerättens utformning.

Vi flyttar ihop med den stora kärleken.

Vi gifter oss. Vi kanske skiljer oss.

Vi får kanske barn.

Lagstiftningen ska möjliggöra skilsmässor.

Kvinnors rättigheter har stärkts och likaså barnens rättigheter. ”

En aktuell jämställdhetsfråga är frågan om kvinnors representation i bolagsstyrelser.  Många har påtalat att tålamodet tryter. Även mitt tålamod tryter på denna punkt.

Utvecklingen kommer att  följas extra under våren med alla bolagsstämmor…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: