Idrottare, allergier och doping

Dopingdebatten rasar i SVD, DN, Expressen och Aftonbladet. Det återstår att se vad slutsatserna blir av debatten. Jag hoppas att sakläget klarnar. Vad hände egentligen?

Jag anser att medveten doping är bedrövligt och jag är för tuffare påföljder för medveten doping. Medveten doping betyder här att man medvetet tar otillåtna preparat i syfte att påverka sin prestationsförmåga.

Men doping är ett begrepp som innehåller gråzoner. Den lätta delen att ta ställning till är frågan om medveten doping med prestationshöjande otillåtna medel. Men hur ska vi se på dispens för att kunna ta mediciner?

Jag har tidigare skrivit om allergier, astma och mediciner tidigare.

Jag anser att medveten doping ska ha tuffa påföljder.  Doping är ett elände. Men likväl kan jag försvara idrottarens möjlighet att få medicinska problem behandlade. Samt att de medicinska åkommor som man drabbas av inte ska sätta stopp för satsning på idrott om de går att behandla. Inte minst vad gäller barn och ungdomar. Det vore orimligt att skicka signalen till barn och ungdomar att på grund av allergier och/eller astma så kan de aldrig få tävla på elitnivå om de kommer att behöva mediciner.

Medicinska diagnoser är något för läkarvetenskapen, liksom kunskapen om lämplig behandling. Beprövad vetenskap har att avgöra vad som är en medicinsk åkomma såsom t.ex. allergi och/eller astma. Idrottsorganisationer, läkare och förbund har ett ansvar för att det finns rimliga regler. De regler som sedan beslutas ska följas.

Ett positivt test (A och B) är ett positivt test. Men det måste råda tydlighet kring vad testet visar. Konsekvenser måste vara rättvisa, förutsägbara och rimliga oavsett vem som testat positivt.

Kampen mot doping är en mycket viktig fråga. Kampen för ren idrott kan vinnas genom att det finns en stor uppslutning kring antidopingarbetet. Även från oss åskådare. Metoder måste fungera. Trovärdigheten måste värnas.

Som publik vill jag följa ren idrott. Resultat måste kunna stå sig. Medaljer ska delas ut på prispallen och inte behöva sändas ut med posten. I efterhand.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: