Studentbostäder och friggebodar

Två nya förslag gällande bostadspolitik: studentbostäder och vad man får bygga utan bygglov.

Studentbostadsfrågan är alltid aktuell. En proposition har landat på riksdagens bord.

Förslagen innebär att man kan göra avsteg från kraven på tillgänglighet och användbarhet när man inreder en bostad på högst 35 kvadratmeter på en vind. Ett annat förslag är att översiktsplanen ska visa hur kommunen avser att tillgodose det långsiktiga behovet av bostäder.

Den maximala tiden för tidsbegränsat bygglov ska förlängas till femton år och byggprocessen vid flytt av vissa byggnader ska kunna göras enklare genom undantag från kravet på tekniskt samråd.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2014.

Regeringen vill även att det ska bli tillåtet att bygga friggebodar som är större än de idag tillåtna 15 kvadratmeterna. Och det kan finnas fler åtgärder som kan undantas från kravet på bygglov.

Boverket har redovisat sitt uppdrag.

Det är bra att översynen av regler fortsätter. Jag hoppas att det även blir beslut så att förenklingar blir verkliga. Det omfattande regelverket som påverkar vad som får byggas och hur det får byggas är i vissa delar bra men ofta styr reglerna alldeles för mycket.

Jag menar att strikta processer med detaljplaner och bygglov ska värnas där det är av stor vikt. Men i övrigt borde vissa åtgärder vara utan bygglov plikt. Vad det skulle bespara stadsbyggnadsförvaltningar tid. Och underlätta för en husägare. För varför ska byggandet av en takkupa , eller annan mindre åtgärd, omgärdas av mängder av administration om ingen annan berörs?  Strikta regler borde grundas på tex att huset har kulturhistoriska värden eller ligger i ett område där det finna anledning att värna det offentliga rummet. Den som har sitt hus på ställe där i princip inga andra påverkas av åtgärden borde få mer frihet.

Kommer vi en dag komma dithän att man får bygga inom en frizon ett helt hus som man vill – så länge säkerhet och hälsa beaktas?

Min dröm är en markplätt som delas upp mellan olika ägare som får bygga vad de vill. Det enda som ska styras upp är tex hur nära tomtgräns man får bygga. Samt hur många våningar ( höjd).  Då vet grannen vilken begränsning som finns.  Det måste också vara säkert. I övrigt fritt fram.

Omöjligt?

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: