Rörlighet på bostadsmarknaden = viktig!

Debatten har varit ganska ensidig vad gäller synen på bostadsmarknaden. Spekulationer kring bostadsbubbla samt krav på åtstramning vad gäller ränteavdragen återkommer med jämna mellanrum. Alla åtstramningskrav skulle enligt min mening ge betydande negativa effekter för bostadsmarknaden. Att både ha bolånetak, amorteringar och minskade ränteavdrag skulle ge betydande negativa effekter för bostadsmarknad. Men även för ekonomin i bred mening.

Därför är debattinlägget i SVD från Maria Pleiborn, demograf samt seniorkonsult på WSP Analys & Strategi, intressant. Hon säger något som andra inte säger.

Vi behöver inte bara få en amorteringskultur utan även en sparkultur – det vill säga vi behöver spara även före inträdet på bostadsmarknaden. I dag sparar unga, men huvudsakligen till direkt konsumtion.”

Pleiborn menar vidare att rörligheten är en viktig förutsättning för att bostadsmarknaden ska fungera. Enligt henne är rörligheten betydligt viktigare än bostadsbyggandet. En ökad rörlighet bland äldre skulle innebära att det befintliga bostadsbeståndet utnyttjas mer effektivt och behovet att möta bostadsbristen med nyproduktion skulle minska.

Intressant.

Jag delar uppfattning kring rörlighet. Den låga rörligheten gör att även en del av dem som bor idag bor på oönskat sätt. Om rörligheten var större skulle många gynnas på bostadsmarknaden. Men även gällande möjligheten för unga att spara.

Ett ytterligare argument för att se över flyttskatter. Men även hur en sparkultur ska kunna växa fram.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: