Skrivet av: ninalundstrom | december 2, 2013

Bostadsmarknad och svensk ekonomi

Dagens Industri belyser frågan om ränteavdragen.  Enligt DI har allianspartier olika uppfattningar.

Finansministern Anders Borg menar enligt artikel att man ska vara väldigt försiktig med att strama åt för hushållen när det är de som ska dra ekonomin de närmaste åren.

Jag delar uppfattningen. Ränteavdragen ligger fast. Däremot kan man fundera på andra åtgärder för att möjliggöra ägande och samtidigt motverka skuldsättning. Exempelvis sänkt reavinstbeskattning och en mindre korrigering av uppskovsavgiften. Dagens bolånetak samt ökad vilja till amorteringar kan ytterligare minska skuldsättningen.

Men alla förslag måste behandlas som en helhet. Den sammanvägda effekten av olika åtgärder måste belysas ur ett konsumentperspektiv. Förslagen påverkar hushållen på olika sätt och hushåll ogillar osäkerhet. För många hushåll på ägarmarknaden är bostaden den största investeringen i privatekonomin.

Bostadsmarknaden och den ekonomiska utvecklingen hänger ihop. Hushållens förväntningar påverkar svensk ekonomi.

Jag tror att hushållen önskar sig tydliga spelregler och långsiktighet. Man vill förhålla sig till risker. Viljan att konsumera, och satsa, påverkas av förväntningar.

Avtrappade ränteavdrag uppfyller inte konsumenternas krav vad gäller långsiktiga spelregler.

 

Annonser

Responses

 1. Naturligtvis skulle det inte behöva handla om ett omedelbart avskaffande av ränteavdragen utan om en gradvis nedtrappning på 5-10 år som alla har tid att förhålla sig till.

  Och hur skall vi kunna vända skuldskutan innan det är för sent utan att det blir dyrare att ta stora lån? Det är ju det som allting handlar om, eller hur.

  I sammanhanget vill jag slå ett slag för att amorteringskrav införs på nya och omförhandlade lån med en bostad som säkerhet. Utan att amorteringar blir obligatoriska så kommer vi aldrig att få någon bättre ”amorteringskultur” eftersom den som vill amortera alltid kommer att ha ett hopplöst underläge i en budgivning jämfört med den som tänker strunta i det. Obligatoriska amorteringar skapar en situation där spelreglerna är lika för alla.

  Argumentet att det finns perioder i livet då det inte passar att amortera är ytterst märkligt. Man kan lika gärna hävda att det finns perioder då man inte borde behöva betala ränta, då man borde vara skattebefriad eller få mat gratis.

  Ett argument till: På en marknad där alla amorterar 2-3% av sitt lån varje år så hamnar man till slut i ett jämviktsläge där den som går in på marknaden betalar lika mycket varje månad för sitt bolån i ränta+amortering som de skulle gjort enbart i ränta utan amorteringskrav. Fast i den förra situationen är en del av betalningen i själva verket en 100%:ig säker investering med en direktavkastning motsvarande bolåneräntan. Bättre för alla utom möjligtvis för banken.

  Till sist litet kritik till alla partier, inte bara Fp: Om ett stundande val tillåts lägga en blöt filt över debatten i sådana här frågor, då är vår demokrati tyvärr väldigt utarmad.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: