Skrivet av: ninalundstrom | november 29, 2013

Dyrt att bygga – en kostnad vi inte kommer undan?

LO, Byggnads och SSU skrev nyligen i Aftonbladet följande:

Regeringen skjuter problemen på framtiden och kostnaden för att bygga bostäder kommer vi inte undan: Låt inte nästa generation stå för notan.”

Hur förklarar de kostnadsutvecklingen för byggandet av bostäder? Är det en fråga som överhuvudtaget intresserar dessa organisationer apropå ” kostnaden för att bygga bostäder kommer vi inte undan” .   

SCB publicerade ny statistik igår. Jag väljer att bara beröra statistiken för flerbostadshus.

Enligt Byggnadsprisindex (BPI) ökade byggnadskostnaden med 9 procent för flerbostadshus. Mellan 2007 och 2012 har BPI för flerbostadshus ökat med 20 procent.

Produktionskostnaden per kvadratmeter lägenhetsarea uppgick år 2012 till 36 416 kr. Lägst i Södra Sverige med 23 905 kr och högst i Stor-Stockholm med 42 479 kr.

Produktionskostnaden per kvadratmeter lägenhetsarea bostadsrätt är betydligt högre, 49 procent, jämfört med hyresrätt (41 014 kr respektive 27 532 kr).

Markkostnaden per kvadratmeter lägenhetsarea för flerbostadshus uppgick för riket år 2012 till 7 793 kr. Det är stor skillnad i markkostnaden mellan bostadsrätter och hyresrätter. År 2012 var markkostnaden 10 066 kr per kvadratmeter för bostadsrätter medan den var 3 401 kr för hyresrätter.

Dessa siffror borde skapa debatt om varför det är dyrt att bygga. Och därigenom blir det ju dyrare att bo. Är det bara Sabo som tar tag i prisutvecklingen?

Min slutsats: att ge branschen statliga investeringsstöd till produktionen av bostäder kommer inte att pressa byggkostnaderna.  Men det verkar inte LO, Byggnads och SSU bry sig om.

Varför?

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: