Skrivet av: ninalundstrom | november 19, 2013

Nej till marknadshyror= slipper även skattereform

Gunnar Wetterberg tillhör dem som gillar Assar Lindbeck. Enligt debattinlägg i Expressen. Assar Lindbeck kopplar ihop frågan marknadshyror med fastighetsskatt. Skatten måste tas ut så att vinsterna inte ska hamna i fastighetsägarnas fickor.

Lindbeck jämförde produktionen av tofflor med hyresmarknaden. För mig är hyresmarknaden lika med dem vars fötter sitter i tofflorna. 66% av de kvinnor som är ensamstående med barn bor i hyresrätt. Hälften i åldrarna 20-29 år bor i hyresrätt. I åldersgruppen över 75 år bor 40 % i hyresrätt. Totalt bor ca 3 miljoner personer i hyresrätt.

Gunnar Wetterberg säger i princip samma sak som Lindbeck  – marknadshyror är målet. Men det är också lika med skattereform. Men ingen av dem som driver frågan om marknadshyra säger ett ord om följande frågor:

– Hur många miljarder måste staten pumpa in i social housing med subventioner?

– Hur mycket ska bostadsbidragen behövs ökas?

– Vilka ska få stå i kö till genomreglerade bostäder? Vilket tak för inkomst ska gälla? Ska man få bo kvar om inkomsten stiger?

– Ska det vara regeringen eller riksdagen som justerar hyrorna i social housing?

Med marknadshyror kommer social housing. Så ser det ut i alla andra länder. New York har en än tuffare reglering av hyror på den reglerade marknaden.

Med marknadshyror behövs en skattereform. Och ökade bostadsbidrag. Och ökade statliga subventioner. Och….

Bra att Folkpartiet så tydligt sa nej till marknadshyror. Med allt vad detta innebär i form av systemskifte för den svenska modellen. Landsmötet fattade beslut om att införa ny text i partiprogrammet om hyressättningen. Detta beskrev jag igår.

Denna punkt har en ingress:

”Det behöver byggas fler bostäder i Sverige. Inte minst gäller detta hyresrätter. Att det byggs för lite i Sverige har flera förklaringar. Dyr mark, krånglig planprocess med många möjligheter till överklaganden och stel prissättning är några av dessa.

Frågan om hyressättning rymmer flera dimensioner. En är möjligheten att ta ut en hyra som återspeglar efterfrågan, exempelvis genom presumptionshyror. En annan är behovet av flexibilitet i syfte att låta individen påverka en lägenhets standard och utrustning. Ytterligare en är skyddet för konsumenten att inte drabbas av godtyckliga och oväntade justeringar i hyrans nivå.

Beredningsutskottet anser att hänsyn måste tas till alla dessa dimensioner. Det innebär att Folkpartiet är emot ett system med marknadshyror. Med det sagt ser vi med öppet sinne på förslag till reformer som syftar till att fler ska kunna bo där de vill och med den standard de föredrar. Hur hyrorna sätts är en av frågorna som behöver behandlas i denna process. ”

Folkpartiets bostadsgrupp har förslag på reformer som även gäller hyresrätten. För det behövs reformer. Och därför kan beslutet på landsmötet tolkas som ett nej till marknadshyror – men ja till att utveckla reformer.

Jag är inte bara liberal.

Jag är socialliberal och det betyder att frihet OCH socialt ansvar hänger ihop.

Vad ska man göra för att utveckla hyresrätten och hyresbostadsmarknaden i övrigt?

Om detta återkommer jag.

Annonser

Responses

 1. Du skriver att 3 miljoner människor bor i hyresrätt. Men när det gäller hur marknadshyror skulle slå förefaller det relevanta måttet vara hur många som skulle få sina hyror signifikant höjda. Finns det någon statistik på det? Om inte, vad är din uppfattning, mellan tummen och pekfingret?

  Man måste förstås börja med att definiera vad man menar med ”signifikant”, men låt oss hugga till med 10%, till exempel. Finna det siffror som besvarar frågan för någon annan nivå istället är det förstås lika intressant.

  • Bra fråga. Sverige saknar bra hyresstatistik. Alla orter med brist skulle få priseffekter. Notera följande: i marknadshyressystemet i tex Finland får ingen sänkt hyra av den statistik jag sett. Påståendet att vissa får högre hyra och andra får sänkt hyra stämmer inte. Hyresnivåökningar varierar. Men alla får en ökning. På orter med stor efterfråga ökar hyror mer. Och allt fler vill äga sitt boende.

   • ”Men alla får en ökning.”

    Det stämmer väl ändå inte? Skulle *samtliga* hyresrätter i Sverige få höjd hyra vid en avreglering? Det bär ju inte helt sannolikhetens prägel.

    Var kan jag läsa mer om det finska systemet? Har de också haft hyresregleringar i 70 år och sedan släppt priserna fria, varvid inga hyror sänkts?

   • Ja, hyror kommer att öka. Men prisökningen kan vara lägre i perifera lägen. Det finns länder där man trots vakansgrader inte justerar hyror nedåt. Det lönar sig att hålla priser uppe. Jag kommer att återkomma under helgen med mer om Finland. Finland genomförde marknadshyror i 2 steg. Först i nyproduktion och sedan i befintlig stock. Men genom att de stora flertalet vill äga sin bostad så har hyresrätten för många blivit ett andrahandsval. Man vill äga, och amortera av sina lån, för att det är tryggare över tid.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: