Skrivet av: ninalundstrom | november 13, 2013

Boverkets marknadshyresrapport

En ovanlig rapport har presenterats. Ansvarig  myndighet för samhällsbyggnadsfrågor, Boverket,  har gett ut en rapport om att hyressättningen ska ändras till marknadshyror.

Boverket är förvaltningsmyndighet för frågor om byggd miljö, hushållning med mark- och vattenområden, fysisk planering, byggande och förvaltning av bebyggelse, boende och bostadsfinansiering. Boverket ansvarar också för den centrala administrationen av statliga stöd och bidrag inom sitt verksamhetsområde.

Vore hyrorna högre skulle efterfrågan minska” ( s.5) Säger Boverket i rapporten.

Därför väcker den stort intresse. Förvaltningsmyndigheten är expert.

Bostadsköerna försvinner om priset blir tillräckligt högt.

Om det är så enkelt kan man säkert applicera teorin på annat.

Höj priset på mat så mycket så att folk äter mindre.

Höj priset så mycket på bensin så att folk slutar tanka.

Höj priset på sjukvården så mycket att köer försvinner. Folk slutar efterfråga vård.

Höj priset på vin, öl och sprit så mycket så att folk inte har råd att köpa.

Höj priset på tobak så mycket så att folk inte köper det.

Höj priset på transporter så mycket så att varor inte körs omkring.

Höj priset i kollektivtrafiken så att folk slutar åka tunnelbana och trängseln försvinner.

Om det politiska målet vore att stoppa folks behov och beteende genom höga priser så vore det enkelt. Så fort ett behov finns – se till att höja priset.

Men pris är alltid en avvägning mot andra mål. För politik är alltid en avvägning mellan olika angelägna intressen. Såsom frihet kontra socialt ansvar. Enskilda och allmänna intressen. Och de folkvalda som fattar politiska beslut är valda av folket. Utifrån sina visioner om samhället.

I rapporten finns referens till Finland och deras införande av marknadshyror. Men däremot anges inget konkret om läget på finska bostadsmarknaden.  Där äger 67 % sin bostad. 18 % bor i social housing och 15 % i marknadshyresbostäder.  Marknadshyresbostäder i Helsingfors är 40 % dyrare än social housing.  Varför löste inte marknadshyran behovet av hyresrätter i Finland? Den fria marknaden blev inte fri utan hyresmarknaden har en större andel social housing. Och de som kan äger sin bostad.

Så: jag är nyfiken på syftet med rapporten…

 

 

Annonser

Responses

 1. Tycker du att rapporten är politisk, och därmed som Hyresgästföreningens ordförande menar att myndigheten är politiserad? Borde Boverket bara ägna sig åt att kartlägga/analysera/utreda sådant som explicit beställts av regeringen?

  • Jag har ingen aning om syftet med rapporten. Jag har inte till uppgift att styra myndighetens arbete. Men jag då jag läser rapporter och det är en myndighet så måste även en politiker få reflektera över innehållet. Skriver man en rapport med politiskt laddade frågor så kan man säkert räkna ut att det kan finnas synpunkter på detta.

 2. Det är väl precis så vi har löst problemet med mat, bensin, och andra varor? Därför har vi inga köer eller svartmarknader utan handlar på ICA helt lagligt. Vi använder istället annan socialpolitik som socialbidrag och arbetslöshetsförsäkring för att se till att folk har råd.

  • Har vi? Matmomsen är lägre , 12 % , än den generella på 25%. Bensinen är inte så dyr så att folk slutar tanka. Vad jag menar är att det alltid finns olik a vågskålar i politiken. Olik aintressen vägs mot varandra. Ur miljösynpunkt skulle en del föredra mycket högt bensinpris. För folkhälsan skull borde vi behöva äta mindre men detta folkhälsan värnas genom upplysning och information inte egenom höga priser på mat genom höjda skatter. Alkoholen skulle kunna göras mycket dyr av folkhälsoskäl men införseln skulle öka på annat sätt. Köerna slipper inget land. Folk köar till social housing.

 3. Detta är det bästa som jag har läst på länge!
  För när jag läste Boverkets rapport så blev jag riktigt förbannad.

  Tack för att det finns politiker som dig.
  Å tack för att vi fick en pratatund med dig i Västerås när vi från Hyresgästföreningen var på besök.

  Mvh
  Magnus Dömstedt
  Ordförande i HGF Säffle


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: