Vem ska betala infrastrukturen i Stockholms län?

Idag på Brännpunkt, SVD, finns ett debattinlägg som menar att en höjd och utökad trängselskatt måste ses som en del av regionens finansiering, på samma sätt som trängselskatten i Göteborg.

Många förhandlingsmän har pekat ut hur viktigt det är med vägar och spårbunden trafik för att bostäder ska kunna byggas i Stockholms län. Folkpartiets Birgitta Rydberg och Elisabeth Gunnars har nyligen uttalat vilka satsningar i infrastruktur som är viktiga.

Jag får hoppas att andra frågor inte glöms bort såsom till exempel Nynäshamns behov av infrastruktur i form av vägar och spår för den nya hamnen. Alla satsningar handlar inte om bostäder – det handlar också om arbetsplatser i regionen och transporter till och från. Slutdestinationen är ofta en annan region.

Mina motioner om  till exempel trängselskatt i Stockholms län, samplanering bostäder – infrastruktur, väg 225 och sjöfarten ( med Anita Brodén) och cykling handlar om infrastruktur.  I smått och stort. Infrastrukturen är samhällets blodomlopp.

Stockholms läns kommuner byter befolkning med varandra varje dag. In och utpendlingen är betydande även om den varierar något mellan kommunerna.  Stockholms län har dessutom både storstad, landsbygd och glesbygd. Därför behövs en mix av infrastruktur.

En sammanflätad region där man bor i en kommun, jobbar i en annan och vistas på sin fritid i en tredje skapar möjligheter och utmaningar. Vissa kommuner har enorm skillnad på antalet ”invånare” vinter kontra sommar. Sommargäster ger inga skattepengar men likväl så ska alla fram på vägar och tåg/bussar. Besöksnäringen kan blomstra om infrastrukturen fungerar.

I slutändan handlar inte tillväxten bara om Stockholms län utan även om utvecklingen i Sverige. Alla tåg, flyg, fartyg och bilar med gods och passagerare som passerar länet på sin väg någon annanstans måste komma fram. För tillväxtens skull.

Därför är inte infrastrukturen en fråga bara för Stockholms läns invånare och politiker.

Det är en fråga av nationellt intresse.

Vem ska då betala?

Delvis stockholmarna. Men i huvudsak hela Sverige.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: