Skrivet av: ninalundstrom | oktober 31, 2013

Bostadspolitik = konfliktfråga?

Samhällsbyggnads- och bostadsfrågor är viktiga för både tillväxten och för att hålla ihop samhällen. Att bygga hus är att bygga samhällen.

Alla partier formar nya förslag inför kommande mandatperiod. Så även folkpartiet. Talet om att partier som regerar blir förvaltare stämmer inte. Alliansens fyra olika partier bedriver alla en egen idéutveckling också.

Folkpartiets idéutveckling diskuteras på landsmötet den 14-17 november och där kommer en rad viktiga beslut fattas. Vissa beslut är mycket långsiktiga såsom förslaget till nytt partiprogram. Men alla kommande politiska förslag är inte föremål för landsmötesbeslut.

Politik formas även på andra sätt. Riksdagsgruppen fattar många beslut i det dagliga arbetet i riksdagen. I utskotten diskuteras mängder av förslag varje vecka. Både förslag från regeringen och från partier i riksdagen.  Riksdagsgrupperna har därför en viktig roll att spela. Utskottsarbete och arbete i riksdagsgruppen sker dock ofta utan strålkastarljus.

Partistyrelsen och partiledningen fattar beslut som rör Folkpartiet både i kommuner, landsting, regioner, riksnivå och EU.

Bostadsgruppens många förslag kommer slutgiltigt behandlas av den nya partistyrelsen.

Dagens Industri skriver idag om några förslag som fp bostadsgruppen landat i som handlar om hur skuldsättningen bland hushållens ska motverkas samtidigt som ägandet av den egna bostaden ska vara möjligt för olika hushåll.

Bogruppens rapport har förslag på en rad områden. Ibland springer verkligheten ifrån och ett förslag kan bli verkligt tack vare regeringens arbete. Ränteskillnadsersättningen syftar till att göra det mer ekonomiskt rimligt för konsumenter att lösa in bostadslån. Bra!

Till landsmötet finns det många viktiga förslag i partiprogrammet, även kring bostadspolitik. Det är ett partiprogram där hållbarhetsfrågorna och miljö och klimatfrågor fått mycket stort utrymme. Bra!

Det finns motioner som rör annat än det som är förslag i partiprogrammet. Även förslag kring bostadspolitik.

Nästa år ska alliansen slutgiltigt forma och presentera vallöften inför kommande mandatperiod.

Det är ett spännande och formativt skede i politiken!

Är bostadspolitiken en konfliktfråga? Det är inte orimligt , anser jag,  att partier kan ha olika uppfattningar i sakfrågor när politiken formas i de olika partierna.

För vad är vitsen med fyra olika partier om alla ska tycka exakt samma sak i varje fråga?

Väljarna kommer att få besked om vilka förslag och beslut som alliansen tänker genomföra 2014-2018.

Innan valet.

Men kommer det finnas ett (s) regeringsalternativ som kan lika tydliga besked?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: