Skrivet av: ninalundstrom | oktober 22, 2013

Hushållens bostadslån= risk?

Finansinspektionen (FI)  har sammanställt en rapport om hushållens skuldsättning. Hushållens skuldsättning (genom bostadslån)  ger anledning att fundera över vilken risk skuldsättningen är för individer,  och för samhället i stort.

FI skriver att:

Sett till riskerna för det finansiella systemet kan det vara bra att en stor del av uppgången i den aggregerade skuldkvoten går att förklara med strukturella faktorer. Riskerna hade varit betydligt större om spekulation eller en oansvarig kreditgivning istället hade förklarat större delen av uppgången.”

Uppgången i hushållens sammantagna skuldkvot kan till stor del enligt FI förklaras med att fler hushåll äger sin bostad. Kostnaderna har minskat genom lägre räntor och sänkta skatter. Konsekvensen är högre bostadspriser men samtidigt anser FI att hushållen i allmänhet kan hantera en högre individuell skuldkvot.

Sverige anses, enligt FI, ha gått från ett land med många hyresbostäder till ett land med många ägarbostäder där allt fler individer har ett bostadslån. Skulderna kan alltså till viss del sägas ha överflyttats från hyresfastighetsbolag till privatpersoner.

En intressant faktor som FI nämnder är att det rivits upp emot 40 000 lägenheter i hyresfastigheter sedan mitten av 1990-talet. Detta i sig påverkar skuldkvoten med ca 0,5 procentenheter. En annan faktor är ombildningen av hyresrätter till bostadsrätter.

Läsvärd rapport! Den ger en bredare bild av hushållens skuldsättning kontra bostadslån.

Min egen reflektion är att bostaden inte bara behöver betraktas som ett lån – bostaden är även en tillgång.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: