Skrivet av: ninalundstrom | oktober 21, 2013

Svårt rubba ränteavdragen?

Riksdag och Departement ( RoD) skriver att EU-kommissionen ger Sverige svidande kritik för de frikostiga ränteavdragen på bolån. Även IMF och Ekofin vill att avdraget slopas. Hushållen skuldsättning oroar och bostadspriserna stiger kraftigt.

I artikeln finns referat från enskilda personer i olika partier men Folkpartiets uppfattning är att det inte är aktuellt med förändringar.

Folkpartiets bostadsarbetsgrupp, som utvecklar nya förslag, har diskuterat ränteavdragen och kan konstatera att det ur ett bostadspolitiskt perspektiv inte är rimligt att bara stirra sig blind på ränteavdraget. Ränteavdraget gör det möjligt för nya konsumenter på bostadsmarknaden att äga sitt boende.

Regeringens förslag om att ändra villkoren för att kunna amortera sina lån är mycket bra. Det är en signal om att amortering ska vara möjligt med rimliga villkor.

Jag menar att frågan inte handlar om att rubba ränteavdragen i sig utan om man kan minska skuldsättningen bland hushållen? Går det?

Att växelvis diskutera ändringar av bolånetak, amorteringar, ränteavdrag, uppskovsavgifter, reavinstbeskattning med mera ger ingen bra grund för bostadspolitiska helhetsgrepp. Man måste lämna stuprörsdiskussioner och se helhetseffekter av åtgärder. Samt konsekvenser för olika typer av hushåll. Bolånetaket har gett effekt. Men vissa drabbas hårdare än andra.

Osäkerhet är lika illa inom bostadsinvesteringar som inom andra investeringsområden. Ju mer osäkerhet kring långsiktiga regler – desto högre riskpremie.  Vilket i klartext innebär att bostadsbyggandet riskerar att bromsa upp.

Vi i bostadsgruppen tror att det krävs en mix av åtgärder för att minska hushållens skuldsättning vad gäller bostadslån. Långsiktigt.

Men det återkommer jag om.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: