Skrivet av: ninalundstrom | oktober 18, 2013

Marknadshyra är inte = frihet

Idag skriver jag i Expressen om varför marknadshyror är lika med social housing. Och varför det inte är bra väg för Sverige.

Men visst behövs det reformer. Bostadsmarknaden har stora utmaningar.

Den riktning som regeringen har tagit ut för bostadspolitiken med att ta bort snedvridande subventioner, minska hinder och krångel och skapa långsiktighet är mycket viktig. Detta har skett utifrån den svenska modellen som skiljer sig gentemot andra länder. I Sverige har aktörerna på bostadsmarknaden ansvar för förhandlingar. Politiker bestämmer inte hyrans storlek. Politiker har inte satt ett tak för hyran.

Hyresgäster får enligt lagen idag förhandla tillsammans ( kollektivt). Lagen infördes för att stärka hyresgästens förhandlingsposition. På så sätt har arbetsmarknaden och hyresmarknaden likheter. Man har rätt att sluta sig samman med andra och förhandla. Fastighetsägarna har även intresseorganisationer där de kan agera gemensamt.

Om Sverige skulle införa social housing skulle detta även innebära att man behöver införa nya offentliga subventioner, utforma speciella köer till dessa bostäder samt att politiker fick ansvar för att sätta hyran. Konsumentens frihet skulle minska. Marknadshyra är därmed inte lika med frihet.

Vad ska man då göra istället för att bostadsmarknaden ska fungera bättre?

Politiker kan skapa förutsättningar.

Nu pågår idéutvecklingen i alla partier för kommande år. Så även i Folkpartiet.

Men det är även ett ansvar för organisationerna och aktörerna på bostadsmarknaden.

Bostadsgruppen i folkpartiet tror att den finns mer att göra utifrån den modell som finns idag. Konsumenten måste hamna i fokus. För hyresgästen är konsument,  och är därmed kund.

Kortfattat handlar bostadsgruppens förslag om att partnerna på bostadsmarknaden borde ta fram olika alternativ till hyresavtal och så får konsumenten välja. Då hänger kvalitet och pris ihop. Och konsumenten har trygga alternativ att välja mellan där önskemål och behov hamnar i fokus.  Så kan konsumentens efterfråga påverka utbudet.

Vill de tre parterna ( Sabo, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna ) ha en ännu friare roll?

Jag hoppas det.

För konsumentens skull.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: