Måste det vara dyrt att bygga?

Frågan varför det är dyrt att bygga borde få mer plats i bostadsdebatten.

Lönsamheten i att bygga bostäder påverkar självfallet investeringsviljan. Om det är en god investering så ökar intresset av att investera. Den som vill investera långsiktigt, och vill förvalta bostäder, har andra incitament än kortsiktiga ägare. Dyr produktion påverkar lönsamheten i att bygga bostäder. Eftrefrågan finns. Folk vill hitta, eller byta , bostad.

Om hyresrätten blir en mycket dyr boendeform, och konsumenten får sämre förhandlingsstyrka,  varför ska man välja att bo i hyresrätt?

Nationalekonomiska jämnviktsmodeller brister.  Trögheten på marknaden, oligopol, brist på information och mycket annat hämmar utbudet.  Vad är det som säger att vi ska acceptera en bild av att det ska vara dyrt att bygga bostäder?  Skulle konsumenter på någon annan konsumentmarknad applådera högre priser oavsett kvalitet?

Knappast.

Lösningen är inte att skicka in skattepengar i byggsektorn. För det är skattepengar det handlar om när det gäller investeringsstöd.

Om det vore billigare att bygga i Sverige, marken spreds till fler långsiktiga ägare, kringkostnader minskade, planeringen och beslut gick snabbare och regelverket för hur man får bygga blev mer lika mellan kommuner – då skulle sannolikt läget på bostadsmarknaden ändras.  Lösningen är inte kortsiktiga snåriga statliga produktionsstöd och subventioner även om dessa kallas något annat. Detta har prövats.

Jag skriver om utmaningar och förslag i tidningen Byggindustrin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: