Skrivet av: ninalundstrom | september 25, 2013

Tyskland och marknadshyror

Idag skriver utredaren Per Anders Bergendahl att det behövs att politiker i olika partier öppnar sig för att dagens bruksvärde- och förhandlingssystem kan vara en återvändsgränd. Han vill se en annan typ av bostadsmarknad:

” Jag anser att det är dags för en genomgripande reformering av regleringen för att i framtiden ha en väl fungerande hyresmarknad – och särskilda övergångsregler för att trygga en bra väg dit.”

På bostadsrättsmarknaden finns fri prissättning och avtalsfrihet.  Likaså för att bygga och sälja ägarlägenheter. Om det bara var fråga om priset: varför byggs det inte mer?  Med så stor efterfråga – och fri prisbildning.

Bergendahl anger Tyskland vara modellen som Sverige ska ta efter.

I Sverige gäller att hyresgäster har möjlighet att förhandla om villkoren/ hyreskontraktet kollektivt. Möjligheten att pröva hyran hos Hyresnämnd förutsätter att det finns något regelverk som hyran kan prövas mot. I Sverige kalla detta regelverk ” bruksvärdessystem”.  Vilken hyra som tas ut har politiker i riksdagen ingen beslutsmakt över. Det finns inget reglerat tak. Det är upp till dem som förhandlar, och dem som dömer i tvister. Det finns heller ingen social housing för de med låga/inga inkomster.

Att hyresgäster får förhandla kollektivt är en rättighet idag. Med stöd i lagstiftning. De dryga halva miljonen hushåll/konsumenter som bildar hyresgästföreningen har väl kommit till slutsatsen att föreningen fyller en funktion. Lagen medger redan idag individuella förhandlingar i viss mån.

Är regelverken perfekta?  Nej – det finns behov av förändringar. Men förändringar behöver ju inte bestå i att rättigheter, som idag skyddar , tas bort. Det finns aldrig bara en lösning, en väg.

Den tyska hyresmarknaden skiljer sig från Sverige på en rad punkter:

–          I Tyskland sker all förhandling av den enskilda hyresgästen på den fria marknaden

–          En minoritet av hyresrätterna, 39 % , ägs av professionella hyresvärdar

–          61 % ägs av privata småuthyrare varav 23 % består av bostad i en- och tvåfamiljshus

–          Man betalar kallhyra.  Plus driftskostnader .

–          Tyskland har även statsunderstödda bostäder ( subventionerade) med reglerad hyra ( social housing). För dessa bostäder gäller   hyran bara kostnadstäckning.

–          Hyreshöjningar kan prövas om det är mer än 20 % hyreshöjning över den ortstypiska hyran. Men lagparagrafen ( 5§ WiStG regeln ) har lett till att så gott som ingen hyresgäst kunnat hävda för hög ingångshyra

–          Det går att ansöka om rättshjälp vid hyrestvister. Förlorar man tvisten får man betala motpartens advokatkostnader

Allt detta går att läsa i Bergendahls utredning.

Det behövs reformer som även stärker konsumenten.

Ett intressant område för reformer är : vill hyresgästen välja bort något? Vill hon/han/hen välja till något?

Regeringen skriver i budgetpropositionen  att: ” Regeringen avser också att utöka möjligheten att göra s.k. till – och frånval i hyreskontrakt och därmed göra hyresrätten som upplåtelseform mer attraktiv”.

Bra.

Reformer behövs för hyresmarknaden. Långsiktiga spelregler behövs. Även för hyresbostadskonsumenter.

Det som någon ser vara en återvändsgränd, kan för en annan vara en väg in i framtiden.

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: