Skrivet av: ninalundstrom | september 24, 2013

Socialt ansvar= hyresgäster + konsumentskydd

Den svenska modellen på bostadshyresmarknaden har några unika egenskaper internationellt sett:

–          vi har inga speciella köer för dem med låga inkomster

–          vi har inte inrättat speciella hus för de fattiga

–          vi har inte infört tak för vilken inkomst man får ha för att köa till sociala bostäder eller vilken inkomst man får ha för att bo kvar

–          regeringen/riksdagen beslutar inte i egenskap av politiker hur mycket hyran ska höjas

–          riksdagen beslutar inte om speciella lån och subventioner till sociala bostäder

Men den svenska modellen med öppen hyresmarknad hindrar inte att det idag finns höga hyror i delar av nyproduktionen. Det finns inget ”hyrestak” i sig. Men det finns ett konsumentskydd.

På alla marknader där den ena parten är i beroendeställning och har mindre information, behövs ett starkt konsumentskydd. Vi behöver ha regler som säkrar hyresgästens/konsumentens trygghet och rättigheter.

Om problemen på hyresmarknaden handlade om att antalet kronor per kvadratmeter är för lågt – varför byggs det inte nu när nu antalet kronor per kvadratmeter är högt?  De som bygger nya hyresrätter klagar inte nu på att hyran de får ta ut är för låg.

På en bristmarknad ger ändringar av regelverken effekter. Men det är inte säkert att de som gynnas av ändringar kommer att bidra till att lösa problemen dvs. öka utbudet. Det kan vara tvärtom. För att hålla uppe priserna och på så sätt gynna den egna avkastningen. Konsumenten betalar då dubbelt upp: med högre priser och lika knapert utbud.

För bostadspolitiken är tillgänglig mark för nyproduktion, snabb planeringsprocess, att bebygga detaljplanelagd mark och möjlighet att räkna hem en kalkyl, centrala delar. Här har regeringen gjort många betydelsefulla långsiktiga insatser. Och parterna på bostadsmarknaden har tagit sitt ansvar för reformer.

Men visst måste det göras mer. Varför är det 40 % dyrare att bygga i Sverige jämfört med andra omkringliggande länder? Varför är konkurrensen så liten? Hur ska hyresrätten kunna bli en attraktiv, tillgänglig boendeform i framtiden som bidrar till tillväxt? Hur ska konsumentens önskemål om kvaliteter och villkor kunna påverka vad som byggs?  Varför bebyggs inte planlagd mark? Varför hindrar krav på olika beslutsnivåer bostadsbyggande? Hur påverkar brister i infrastruktur bostadsbyggandet? Hur påverkar skatteregler?

Det är några – av många- utmaningar.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: