Skrivet av: ninalundstrom | september 16, 2013

Min utopiska (?) vision för bostadsmarknaden

Det har byggts för lite bostäder under ett par decennier.  Vi är faktiskt sämst sett till våra grannländer. De finns också andra utmaningar: de som bor vill byta boende när livsomständigheterna förändras.

De politiska ”recept” som prövats är olika former av investeringsbidrag och subventioner. Kortsiktiga subventioner med snåriga regelverk har inte löst bostadsmarknadens utmaningar.

Är problemet hyressättningens nivå -att det är för billigt ? Hyreslagstiftningen har ändrats.  En 3:a i Hammarby Sjöstad ( ca 80 m2) har exemplevis en hyra på 13.300 kr per månad. Är det för låga hyra? Ett dilemma med hyresmarknaden är att konsumenten inte kan följa hyresmarknaden dvs. vad det kostar att hyra i olika lägen. I nyproduktionen idag kan hyran hamna kring 2000 per kvadratmeter. Varför finns det inte en öppen statistik för hyror? Konsumenten kan ju följa vad en äganderätt kostar.

Produktionskostnaden för att bygga i Sverige är högre än i andra länder. Detta får alltid konsumenten betala oavsett om det är priset för att äga eller att hyra. Varför är det så dyrt att bygga?  Alla andra produkter blir billigare att producera,  men inte bostäder.

Genom att det byggs äganderätter och hyresrätter i för låg omfattning påverkar det också priset för t.ex. bostadsrätter. Vinstmarginalerna på bostadsrätter är betydande. Det råder en helt fri marknad, det finns kunder, det finns mark. I en marknadsekonomi borde det då skapas ett  utökat utbud pga. av efterfråga. Det finns ju pengar att tjäna. Men utbudet ökar inte för att motsvara efterfrågan. Varför?

Min vision: den som söker bostad ska i framtiden kunna välja hur man vill bo.  Konsumenten ska kunna fatta sitt beslut genom att ha bra information om villkoren oavsett boendeform. Konsumentskyddet är minst lika viktigt här,  som inom annan konsumtion.

Det behövs ett brett utbud av bostadsrätter , ägarlägenheter/ villor – men även hyresrätter –  i olika lägen, standard och pris. Där konsumenten ( genom förhandlingar tillsammans med andra ) kan påverka villkoren och kvaliteten i boendet. Och därigenom göra ett val.

En mycket stor utmaning.

Men inte en utopi.

bostad

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: