Skrivet av: ninalundstrom | augusti 17, 2013

Låt idrottaren vara idrottare!

Diskussionen om idrott och politik är viktig, men det absolut viktigaste är idrottaren som idrottare.

Emma Green Tregaro ska rimligen kunna tävla och visas respekt av publiken idag. Att många åskådare sannolikt kommer att stötta det egna landets tävlande är inget konstigt i sig –  men jag hoppas att publiken visar en schysst attityd mot övriga tävlande.

Det är nog kontroversiellt att skriva att jag anser att även Isinbajeva, om hon väljer att tävla igen, ska ha få ett schysst idrottsligt bemötande från publiken. Hennes uttalande har varit anmärkningsvärda och man kan inte annat än förfäras över synsätten kring hbtq frågor. Idag ber hon om ursäkt enligt Sportbladet. Det är riskfyllt att försöka analysera hennes märkliga uttalanden.  Om hon inte hade svarat – hade det tolkats som kritik mot rysk politik?  Hon hade förstås kunna uttala att hon inte kommenterar politiska frågor som idrottare…

Båda exemplen visar på hur snabbt det idrottsliga riskerar att hamn i skymundan. Både Green Tregaro och Isinbajeva är i första hand idrottare när de deltar i tävlingar och ska ges rimliga förutsättningar att tävla.

Yttrandefriheten ser vi som självklar- men den brister på många håll i världen. Dilemmat med att ta strid för yttrandefrihet är att man då även måste acceptera att det uttrycks åsikter som man själv starkt tar avstånd ifrån. Trots detta är principen otroligt viktig att ta strid för. Men kommer andra idrottare att dra sig för att uttrycka åsikter om publik och media väljer att fokusera på politiken och idrotten hamnar i skymundan?

DN skriver i sin ledare idag bland annat att enligt internationella överenskommelsen ska arenorna hållas fria från politiska manifestationer under stora tävlingar. OS- och VM-invigningarna ska inte invaderas av politiska budskap från stjärnor . Det är de fysiska kraftmätningarna som ska stå i centrum. Men att det inte alltid går att hålla isär idrott och politik.

Jag tror att vara bäst i världen i en idrott är en stor drivkraft och målsättning för många idrottare. Vi som gillar att se sport gläds med deras framgångar och sörjer med deras förluster. Idrotten skapar broar i världen. Unga personer får chansen att mäta sina krafter, mötas och tävla och detta i sig skapar kontakt mellan individer som kan brygga över politiska och religiösa motsättningar.  Idrotten öppnar dörrar mellan länder och ger unga chanser.   På så sätt har idrott en roll som vida överstiger världsrekord och guldmedaljer. Men vi i publiken måste låta idrottare bara vara idrottare. De är på tävling för att tävla.

VM pågår nu i Moskva. DN galan går av stapeln den 22 augusti i Stockholm.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: