Skrivet av: ninalundstrom | juni 13, 2013

Bostadskö = missnöjda bostadskonsumenter?

”- Jag är ekonom, har varit utbytesstudent i Japan, talar flytande japanska men måste bo hemma hos mina föräldrar!”

En av många berättelser om hur personer kan jobba och studera – och bo- över hela världen men inte hitta boende i Stockholms området.

Är det självklart att vi måste ha bostadsköer? Alla som står i kö behöver inte bostad med en gång. Enligt en offentlig utredning fanns det i oktober 2012  ca 393 000 personer i kö i t.ex. Stockholms bostadsförmedling varav ca 6 % behövde bostad med en gång. (Idag är det mer än 400 000 personer i kö. ) Övriga i kön behöver bostad på sikt eller vill byta bostad eller boendeform. Vilket tyder på att man inte är nöjd med boendet.

Frågan är om köplats i bostadskö blivit en försäkringslösning? Tilltron till att hitta lösningar vad gäller det egna boendet är så låg att även de som inte behöver bostad , inom en snar framtid,  står i kö.

Lösningen för en bättre fungerande bostadsmarknad måste omfatta både befintliga bostäder och nyproduktion så att helheten fungerar bättre. Det var skälet till att regeringen föreslog ändringar för uthyrning av privatbostäder. HSB och Riksbyggen påtalar bostadsmarknadens brister i artikel i DN.  Men det vore än mer intressant att få konkreta förslag på hur befintlig bostadsmarknad skulle kunna fungera bättre. Även om inte ens dessa aktörer har lösningar på allt. Bostadsminister Stefan Attefall har levererat många bra förslag.

Bostadspolitiken är en mycket viktig del i mitt uppdrag som vice ordförande i Civilutskottet. År 2002-2006 satt jag som ledamot i Bostadsutskottet. Då var det en socialdemokratisk minoritetsregering som styrde och det är lätt att konstatera att Alliansregeringen har åstadkommit mycket. Bostadsutskottet hade dessutom så få ärenden så det utskottet fick läggas ner…

Men vi behöver självfallet göra än mer för en bättre fungerande bostadsmarknad.

Om detta återkommer jag.

CU

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: