Skrivet av: ninalundstrom | november 15, 2012

Debatten om andrahandsuthyrning fortsätter…

Bostadspolitiken har 2 utmaningar:

Åtgärder på lång sikt

På lång sikt måste det byggas mer utifrån konsumenternas efterfråga.

Åtgärder som kan göras på kort sikt

På kort sikt måste de bostäder som redan finns, och som inte någon bor i stadigvarande, kunna hyras ut.

Det är många som hör av sig och berättar om problemen med att få hyra ut sin bostadsrätt. I en tid när vi på nyheterna kan följa kötider, ungas problem att hitta bostad och andra problem på bostadsmarknaden efterlyser de politiska åtgärder.

Läget i riksdagen just nu är följande vad gäller en åtgärd som snabbt kan ge fler bostäder ( privatuthyrning) :

Det finns ett (1) helhetsförslag som riksdagen kan behandla och det är regeringens förslag

Motionerna från (s) och (mp)  innebär att de vill att förslaget ska avslås.

Ord som ”ockerhyra” används i debatten. Det är beklagligt att använda uttryck som inte speglar det faktiska förslaget. Det vore mycket bättre att utgå från fakta som finns tillgänglig i propositionen. Man kan ta ut 4 % på marknadsvärdet + månadsavgift. Om du har en bostadsrätt som har marknadsvärdet 1 miljon kronor med en månadsavgift på 2000 kr så kan du ta ut maximalt 4000 + 2000 dvs 6000 kr i andrahandshyra. Du får inte ta ut ersättning för till exempel amorteringar.   Förslaget avser 1 bostad per person. Du måste ha bott i lägenheten 1 år av 3år för att nya lagen ska kunna användas. Föreningar som anser att andrahandsuthyrning påverkar förvaltningen kan gå till Hyresnämnden och därigenom stoppa andrahandsuthyrningen. Tillstånd måste alltid begäras från styrelsen för andrahandsuthyrning men med den nya lagen behöver man  inte ange skäl ( dvs studera på annan ort, jobba på annan ort, prova att vara sambo etc)

(S) vill utreda en annan andrahandshyresmodell som istället ska utgå från den belåning som finns på bostadsrätten.  Det är enligt min mening mycket sämre än en schablonmodellen. Om man ska utgå från enskilda personers belåning så måste man genomlysa privatekonomiska frågor vilket inte är  rimligt när man kan använda en schablonmodell. Dessutom kan 2 bostadsrätter, i samma fastighet,  som är likvärdiga få helt olika andrahandshyror beroende på vilken belåning som finns på dem. Är det rättvist?

Det vore bra om det fanns en bred vilja att hitta en helhetslösning med tanke på att både de som vill hyra ut, och de som vill hyra, efterlyser långsiktiga regler. Just nu finns som sagt bara en konkret helhetslösning och det är den som finns på riksdagen bord i form av förslag från regeringen.

Vill du lyssna på vad riksdagens ledamöter kontra bostadsministern tycker? Debatterna finns på riksdagens hemsida. Här finns ett exempel:

Bostäder åt unga

Civilutskottet tar slutgiltigt ställning den 4 december avseende förslaget och sedan blir det debatt den 17 december i riksdagen.

 

Annonser

Responses

  1. Bra att du sammanfattar debatten om andrahandsuthyrning så bra. Många tankar om tål att ventileras.
    T.ex. bostadsrättsföreningars svårigheter att tillåta uthyrning. Redan idag finns en handfull kriterier som medger uthyrning i två år. I det nya förslaget som ska klubbas den 17 december finns en gräns för brf att låta maximal 25% av lägenhetsbeståndet få vara uthyrt samtidigt.
    Utifrån vilka kriterier ska en styrelse kunna välja ut medlemmar som vill hyra ut om trycket blir stort?

    En annan aspekt som jag ännu inte fått någon klarhet i är den skattemässiga gränsdragningen mellan äkta och oäkta bostadsrättsförening. Ifall föreningen har alltför många uthyrda lägenheter (hyresrätt direkt från föreningen samt de lgh som är uthyrda i andra hand) kan äventyra en förenings status som ”äkta”. Därmed beskattas varje medlem enl. andra regler än som privatperson.

    Sedan är det osäkert om det verkligen går att få loss lägenheter till unga genom denna lagändring. Ägarlägenheter som bostadsministern lanserade för ett antal år med syftet att fler bostäder skulle byggas och kunna hyras ut lättare av privatpersoner har ännu inte givit någon större effekt. Endast några hundra lägenheter har byggts.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: